|

Brazil otvara novu bazu na Antarktiku

Brazil otvara novu bazu na Antarktiku
3
Klix.ba
11.10.2013. u 10:05
8
komentara
3

dijeljenja
Brazil otvara novu bazu na Antarktiku
Brazil je najavio kako početkom naredne godine počinju radovi na novoj bazi na Antarktiku, kako bi zamijenili onu stradalu u prošlogodišnjem požaru.
Nova stanica bit će moderna i izgrađena od otpornijih materijala, otkrio je mornarički admiral Julio Soares de Moura novinarima i dodao kako će projekt koštati 54 miliona dolara.

Dva vojnika poginula su u požaru u bazi Comandante Ferraz, na otoku Kralj George, u februaru prošle godine. Gotovo 70 posto baze uništeno je u požaru. Mornarički narednik optužen je za ubistvo iz nehata te nanošenje štete.

Nova baza pružit će sklonište za 64 osobe tokom ljeta i 34 tokom zime, a sadržat će 18 laboratorija, kao i sedam izoliranih jedinica za istraživanja vremena, ozona i atmosfere, saopćio je arhitekt Fabio Henrique Faria.

Naredne godine bit će održana aukcija za izbor kompanije, koja će izgraditi 200 modula koji će činiti bazu. Baza bi trebala biti otvorena u martu 2015. godine.

Naučnici koji rade u brazilskom antarktičkom programu bazu koriste za istraživanje globalnog zagrijavanja, kao i obalnih i morskih ekosistema. Oko 30 država radi u bazama na Antarktiku.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...