Naučnik iz Swansona
349

Bosanac Ervin Sejdić jedan od izumitelja uređaja za otkrivanje THC-a u dahu

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Prvi Bosanac, dobitnik prestižne nagrade za mlade naučnike dodijeljene od bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, Ervin Sejdić, jedan od mnogih stručnjaka koji su podijelili svoja iskustva na ovogodišnjem Reconnectu u organizaciji Restarta i USAID Diaspora Investa, dio je tima koji je napravio prototip uređaja koji na osnovu daha može detektovati u ljudskom organizmu.

Kako legalizacija rekreativne marihuane postaje sve rasprostranjenija u SAD-u, tako se javlja i briga šta to znači za provođenje zakona koji se odnose na vožnju pod njenim utjecajem.

Za razliku od alkotesta koji se koriste za otkrivanje alkohola, policija nema uređaj kojim bi se moglo utvrditi na terenu da li je vozač pod utjecajem marihuane. Novo istraživanje s Univerziteta u Pittsburghu spremno je to promijeniti.

Interdisciplinarni tim s Odsjeka za hemiju i Elektrotehničkog fakulteta u Swansonu razvio je uređaj za disanje koji u dahu korisnika može izmjeriti količinu tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivnog spoja u marihuani.

Postojeće metode ispitivanja lijekova ovise o uzorcima krvi, urina ili kose, pa se stoga ne mogu primijeniti na terenu. Oni također služe samo za otkrivanje da je korisnik nedavno inhalirao lijek, a ne da je trenutno pod utjecajem lijeka.

Aparat za disanje razvijen je korištenjem ugljikovih nanocjevčica, sićušnih cijevi ugljika 100.000 puta manjih od ljudske dlake. Molekula THC-a, zajedno s drugim molekulama u dahu, veže se na površinu nanocjevčica i mijenja njihova električna svojstva. Brzina kojom se električna struja oporavlja tada signalizira da li je prisutan THC. Nanotehnološki senzori mogu otkriti THC na nivoima sličnim ili boljim od masene spektrometrije, što se smatra zlatnim standardom za otkrivanje THC-a.

"Poluvodičke ugljikove nanocjevčice koje koristimo nisu bile dostupne još prije nekoliko godina. Koristili smo strojno učenje kako bismo 'naučili' aparat za disanje da prepozna prisutnost THC-a na temelju vremena oporavka električnih struja, čak i kad postoje druge tvari u dahu kao što je alkohol", kaže Sean Hwang, vodeći autor ovog članka i doktorski kandidat iz hemije na Univerzitetu u Pittsburghu.

Hwang radi u Star laboratoriju, a vodio ga je Aleksandar Star, doktor nauka, profesor hemije sa sekundarnim imenovanjem u bioinženjeringu. Grupa je uspostavila saradnju s Ervinom Sejdićem, vanrednim profesorom za elektrotehniku i kompjutersko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Swansonu, radi razvoja prototipa.

"Stvaranje prototipa koji bi djelovao na terenu bio je presudan korak u tome da ova tehnologija postane primjenjiva. Trebali smo interdisciplinarni tim da ovu ideju pretvori u upotrebljiv uređaj koji je od vitalne važnosti za sigurnost cesta", kaže dr. Sejdić za Diaspora Invest.

Prototip izgleda slično kao sredstvo za udisanje alkohola, s plastičnim kućištem, izbočenim usnikom i digitalnim zaslonom. Ispitan je u laboratoriju, a pokazano je da može otkriti THC u uzorku daha koji sadrži i komponente poput ugljičnog dioksida, vode, etanola, metanola i acetona. Istraživači će nastaviti testirati prototip, ali nadaju se da će uskoro preći na proizvodnju i biti dostupan za upotrebu.

"U pravnim državama vidjet ćete saobraćajne znakove na kojima piše 'Ukoliko vozite napušeni, testirajte se da li ste pod utjecajem', ali ne postoji pouzdan i praktičan način da se to provede. U pravnoj zajednici se vode rasprave o tome koji bi se nivo THC-a smatrao da je vožnja pod utjecajem, ali stvaranje takvog uređaja je važan prvi korak prema tome da ljudi ne konzumiraju i ne voze", kaže Star.