Korisno je znati
0

Bolje se trči uz rock i pop muziku

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje naučnika sa univerziteta Brunel iz zapadnog Londona u Velikoj Britaniji, otkrilo je da se slušanjem rok i pop muzike brzog ritma kapacitet vježbanja podiže za 15 posto.

Dr. Costas Karageorghis iz Škole za sport i edukaciju provela je istraživanje tako što je zamolila 30 osoba da trče na trakama za trčanje u teretani slušajući različite vrste muzike.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da se kapacitet i volja za trčanjem pojačala kod osoba koje su slušale rock i pop muziku bržeg ritma, čak su osobe i psihički više uživale u samom vježbanju.

Kako je rekla dr. Karageorghis, pjesme "The Heat is On" od Glenna Freya, "Don't Stop Me Now" engleskog rock benda Queen, te veliki hit švedske pop grupe Abba "Dancing Queen" su izazvale najveću volju za trčanjem kod učesnika ove 'muzičke studije'.

"Slušanje rock i pop muzike rezultiralo je mnogo većom izdržljivošću, te se motivacija učesnika za vježbanjem značajno poboljšala, čak do te mjere da uopšte nisu osjećali zamor, te su se skoro doveli u stanje iscrpljenosti", rekla je voditeljica istraživanja o utjecaju muzike na motivaciju za vježbanje, dr. Costas Karageorghis.

Kompletno istraživanje trebalo bi biti objavljeno 2009. godine u žurnalu Psihologija sporta i vježbanja.