|

Blistavi objekat koji vidite na nebu nije NLO, to je Venera

Blistavi objekat koji vidite na nebu nije NLO, to je Venera
0
S
Sarajevo-x.com
10.12.2010. u 19:49
21
komentara
0

dijeljenja
Blistavi objekat koji vidite na nebu nije NLO, to je Venera Foto: Arhiv
Oni, kojima nije teško da ustanu pred zoru, mogu da uživaju u prekrasnom nebeskom prizoru. Planeta Venera posljednjih dana izlazi oko tri sata prije Sunca i lako ju je opaziti na istočnom horizontu.
Posljednjih dan građani BiH su često zvali Astronomsko društvo Orin tvrdeći da su na nebu vidjeli neidentifikovani leteći objekat. Međutim, nema razloga za paniku. Nije to NLO. Riječ je o blistavoj planeti Veneri.

Venera je uvijek sjajna, ali tokom ovog decembra, njena blistavost i visina iznad horizonta, svrstavaju je u najsjajniji objekat na nebu poslije Sunca i Mjeseca. Ovakav sjaj Jutarnja zvijezda ili Zornjača neće imati sve do 2012. godine.

Već uz pomoć najmanjeg teleskopa moguće je vidjeti da Venera u obliku srpa, poput sićušnog Mjeseca.

Ovih noći, u blizini je zvijezda Spika, alfa u sazviježđu Djevice, a malo iznad vidi se i planeta Saturn. Prizor je prekrasan i lako se vidi golim okom, navodi se u saopćenju Oriona.

Oni koji žive izvan gradova i ne smetaju im vještačka svjetla, mogu čak opaziti i sjenke predmeta na tlu koje proizvodi svjetlost Venere. Naravno, sjenke je moguće opaziti jedino ako je tlo pokriveno snijegom.

Dana 8. januara 2011. Venera će dostići najveću uglovnu udaljenost od Sunca i tada će biti u fazi prve četvrti. Prije zore moći ćemo je posmatrati sve do kraja juna kada će . iščeznuti u blještavilu izlazećeg Sunca.

Nakon toga, ponovo ćemo je vidjeti, ali na večernjem nebu i to u novembru naredne godine.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...