|

Biljka mesožderka priznata kao nova vrsta

Biljka mesožderka priznata kao nova vrsta
0
S
Sarajevo-x.com
27.12.2011. u 19:43
16
komentara
0

dijeljenja
Biljka mesožderka priznata kao nova vrsta
Biljka mesožderka koja je prije sedam godina na izložbi cvijeća u Chelseu pojela ogromnog miša i žabu, konačno je formalno potvrđena kao nova vrsta mesožderki.
Biljka je pronađena na Borneu krajem '80-ih, ali do sada nije imala status nove vrste. Za razliku od ostalih mesožderki, ova biljka ima ogromne cvjetove koji imaju raspon i do 2,5 metra.

Ime Nepenthes Robcantley biljka je dobila po botaničaru Robu Cantleyju koji ju je prvi otkrio. Biljka je na izložbi cvijeća u Chelseau osvojila četiri zlatne medalje Kraljevskog udruženja hortikulture, prenosi Daily Mail.

"Obično nove vrste dobiju to priznanje čim budu otkrivene, ovdje smo malo zakasnili, ali je mesožderka i zvanično primljena kao nova vrsta", rekao je predsjednik Kraljevske botaničke bašte, Martin Cheek.

Biljka je velika i, prema Cheekovim riječima, veoma dramatična i spektakularna. Listovi su znatno deblji i širi, a i boja im je intenzivnija nego kod drugih mesožderki. Drugo ime biljke je Queen of hearts, a ono što je posebno izdvaja od ostalih mesožderki jeste prefinjenost površine koja i privlači njene žrtve.

Nakon što je obmota listovima, žrtvu "proguta", a unutrašnjost počne lučiti kiseline za varenje, što podsjeća na ljudski želudac i proces varenja kod ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...