{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bezgrešno začeće" ženke morskog psa

S
10.10.2008. u 14:58
0
0
"Bezgrešno začeće" ženke morskog psa
0
"Bezgrešno začeće" ženke morskog psa
Foto: AP
Američki biolozi u gradu Virginia Beach danas su došli do veoma značajnog otkrića kad se DNK analizom dokazalo da je ženka morskog psa u jednom akvariju zatrudnila bez prisustva muškog partnera.
"Ženka crnoglavog morskog psa koji živi u vodama Atlanskog okeana još kao tek rođena beba dopremljena je u Akvarij i vodeni centar u Virginia Beachu i tamo je živjela osam godina bez blizine mužjaka", izjavila je Beth Firchau, jedna od zaposlenica Centra.

Ženka nazvana Tidbit umrla je nakon veterinarskog pregleda, a obdukcija je pokazala da je ženka nosila potpuno razvijeno mladunče koji se uskoro trebao roditi.

DNK analizom je dokazano da mladunče nema muških gena, i da je začeto putem tzv. partenogeneze, otkriva ScienceDaily.

Ovo je drugi slučaj "bezgrešnog začeća" kod morskih pasa, 2002. godine ženka druge vrste morskog psa u zoološlokm vrtu u Omahi također je rodila mladunče bez muškog partnera.

Partenogeneza (lat.Parthenogenesis) je aseksualni način reprodukcije gdje ženka zanese bez fertilizacije, a zabilježena je kod još nekih vrsta životinja kao što su komodo zmaj, neke vrste zmija, riba i ptica.

Partenogeneza je inače specifična metoda reprodukcije nižih biljaka, a kod sisavaca nije zabilježen nijedan prirodni slučaj.

Naučnici su umjetnom partenogenezom uspjeli na svijet donijeti miša i zeca.

Uskoro novi Appleovi laptopi

10.10.2008. u 20:32

"iPodu su dani odbrojani"

10.10.2008. u 13:20
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: