|

Bez sna, mozak nameće primitivno ponašanje

Bez sna, mozak nameće primitivno ponašanje
0
S
Sarajevo-x.com
23.10.2007. u 10:52
0
komentara
0

dijeljenja
Bez sna, mozak nameće primitivno ponašanje
Prema novoj studiji, nedostatak sna uzrokuje iracionalno reagovanje na loše situacije koje pak vodi primitivnijem ponašanju. Naučnici se brinu zbog ovoga jer nam moderni život nameće sve brži tempo i ukida nam san koji je najvažniji u obnovi tijela i uma.
Kada osoba ne spava dovoljno, centri za emocije nameću joj dramatično i iracionalno ponašanja u slučaju loše situacije, prenio je LiveScience.

"Kada ne spavamo dovoljno, naš mozak se vraća na primitivno stanje i nameće nam isto takvo ponašanje. Time nam je onemogućeno da se normalno ponašamo i reagujemo na događanja i situacije", rekao je naučnik Matthew Walker sa univerziteta u Californiji koji je radio na studiji.

Do sada je bilo poznato da nedostatak sna utiče na imunološki sistem te na učenje i pamćenje, ali je vrlo malo istraživanja rađeno na polju ponašanja.

"Već smo pretpostavljali da san utječe na emocije i ponašanje, ali da utječe u tolikoj mjeri, to nismo ni pomišljali", dodao je Walker.

Naučnici su otkrili da je hiperaktivno ponašanje i reagovanje uslovljeno "gašenjem" frontalnog dijela mozga u kojem se nalaze centri za kontroliranje emocija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.