Nauka
19

Bez rasta emisije CO2 treću godinu zaredom

Klix.ba
Organizacija Global Carbon Project nije zabilježila rast emisije CO2 treću godinu zaredom, ali cijeli svijet čeka mnogo posla ukoliko želi da ostane tako.

Prema podacima organizacije Global Carbon Project, emisija CO2 nije veća u odnosu na prethodne dvije godine. Podaci predstavljaju mjerenja koliko CO2 proizvode zemlje širom svijeta, kao i koliko ga apsorbuju biljke, tlo i okeani. Ostatak CO2 ostaje u atmosferi i dovodi do globalnog zagrijavanja.

Grupa istraživača je utvrdila da je rast emisije CO2 manji od jedan posto, a razlog je pad emisije u Kini i SAD-u, zemljama koje su najveći izvori CO2. Pariski dogovor i plan iz Marakeša su dvije globalne inicijative čiji je cilj podsticanje zemalja da smanje emisiju CO2, a one su znatno pomogle u ovoj godini.

Ovom napretku prijeti izbor novog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji konstantno odbija nauku o klimatskim promjenama te tvrdi da želi ugasiti ključne vladine projekte dizajnirane da smanje emisiju CO2 u SAD-u, uključujući povlačenje iz Pariskog dogovora i raspuštanje Agencije za zaštitu okoliša. Takvi potezi bi rezultirali emisijom milijardi tona CO2 više u atmosferu, nego što je to slučaj tokom mandata predsjednika Baracka Obame.

Iako emisija CO2 znatno ne raste, ona je još uvijek za 63 posto veća u odnosu na podatke iz 1990. godine. Korištenje fosilnih goriva i industrijska aktivnost su proizveli više od 36 milijardi tona CO2 u ovoj godini, a upravo su ove dvije sfere ključ za zaustavljanje globalnog zagrijavanja i smanjenje emisije CO2.