{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bespilotne letjelice će prodirati u tornada i sakupljati važne podatke

25.5.2013. u 15:00
0
3
Bespilotne letjelice će prodirati u tornada i sakupljati važne podatke
0
Bespilotne letjelice će prodirati u tornada i sakupljati važne podatke
Studenti sa Univerziteta u Oklahomi su dizajnirali tri letjelice koje bi jednog dana mogle pomagati "lovcima" na oluje i naučnicima da bolje razumiju tornada.
Grupa studenata, predvođena profesorom Jameyjem Jacobom, je dizajnirala Storm Penetrating Air Vehicles (SPAV), letjelice koje će ulijetati u oluje koje stvaraju tornada, kako bi sakupile veoma važne meteorološke podatke. Studenti se nadaju da će njihove letjelice sarađivati, a na kraju i zamijeniti "lovce" na oluje, koji rizikuju svoje živote vožnjom iza tornada kako bi sakupili podatke.

Tradicionalni načini prikupljanja podataka o tornadima uključuje i Doplerov radar, koji daje informacije o nivou vlage. Međutim, ostala mjerenja, poput temperature i pritiska u unutrašnjosti tornada za sada su misterija.

Dizajneri letjelica SPAV su morali ispuniti neke standarde. Svaka letjelica mora poletjeti sa obične ceste, mora stati u standardnu prikolicu, poletjeti i sletjeti pri brzini vjetra od 35 km/h sa naletima vjetra do 45 km/h, letjeti najmanje četiri sata na visini od 1,5 km bez potrebe za tankovanjem, a mora i nositi najmanje jednu sondu u tornado.

Sonde su cilindri puni senzora koji se puste ili odnesu u oluje koristeći se avionima ili balonima. Kada se nađu u srcu oluje, senzori prikupljaju i šalju podatke o temperaturi, vlažnosti, brzini vjetra i njegovom pravcu.

Letjelice SPAV su trenutno u konceptnoj fazi, ali postoje planovi da postanu dio višegodišnjeg projekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: