Čak i vrlo male
0

Bebe nas mogu "pročitati"

Sarajevo-x.com
Bebe već sa četiri mjeseca, dakle i prije nego progovore, mogu prepoznati emocije, odnosno neverbalne znakove na ljudskim licima, tvrde naučnici.

Bebe najprije nauče podizanje obrva kojima prethodi osmijeh kao pokazatelj prijateljskog odnosa.

Infracrvenim svjetlom ispitivani su u Londonu snimci mozga novorođenčadi, pri čemu se došlo do saznanja da oni upotrebljavaju ista područja na mozgu kao i odrasli kada posmatraju ljude oko sebe.

Doktor Tobias Grossman i kolege u Centru za mozak Univerziteta u Londonu objavili su studiju u jednom naučnom magazinu ističući kako su vršili ispitivanje na bebama od četiri mjeseca putem EEG-a i infracrvene svjetlosti i došli do spoznaje da pogled koji one nekome upute aktivira iste dijelove moždane opne kao kod odraslih.

To znači da nas bebe mogu "pročitati", pa čak i kad im nismo direktno okrenuti.

Odranije se pokazalo kako djeca sa autizmom imaju poteškoće u uspostavljanju kontakta očima, a doktor Grossman navodi kako će se buduća istraživanja fokusirati na tome koliko je važan aspekt razvoja društvenih vještina.

"Glavni zadatak mog rada je razumijevanje moždanog mehanizma koji predstavlja podlogu za (zdrav) društveni razvoj. Još uvijek se nadam da ćemo to jednom moći bolje razumijeti kako bismo ta znanja iskoristili da utvrdimo šta je to pošlo pogrešnim putem kod određenih neuro poremećaja," kaže on za Telegraph i dodaje: "Ne kažem da bismo time mogli dijagnosticirati autizam, ali bismo mogli na vrijeme pružiti signal upozorenja."