Poražavajući podaci
13

Australija: Koale "funkcionalno istrijebljene" nakon što su im požari uništili 80 posto staništa

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Australiji vladaju rekordni požari i suša, a populacija koala se smanjuje kao i njihovo stanište, zbog čega se smatraju "funkcionalno istrijebljenim".

Predsjednica Australske fondacije za koale Deborah Tabart procjenjuje da je u požarima stradalo više od 1.000 koala te da je oko 80 posto njihovog staništa uništeno.

Nedavni požari u kombinaciji sa sušom i uništavanjem šuma je dovelo do "funkcionalnog istrebljenja" koala, tvrde eksperti.

Ovaj termin se koristi kada populacija postane toliko ograničena da više nema značajnu ulogu u ekosistemu i kada više nije održiva. Iako se koale razmnožavaju, njihov ograničeni broj ih čini dugoročno neodrživim, a ovakve vrste su veoma podložne bolestima.

Uništavanje šuma i požari uništavaju glavni izvor hrane za koale, a to je eukaliptus. Odrasla koala dnevno pojede oko kilogram lišća eukaliptusa. Iako eukaliptus ponovo naraste nakon požara, za to su potrebni mjeseci, a koale ostaju bez izvora hrane, gladuju i uginu.

Mnogi od australskih vlasti traže uvođenje zakona koji je napisan 2016. godine, a koji nikad nije usvojen. Taj zakon je osmišljen da štiti stanište koala i zaštiti ih od lova.

U posljednje vrijeme su povećane donacije za pomoć pri hospitalizaciji koala povrijeđenih u požarima. Port Macquarie bolnica za koale je putem Go Fund Me servisa prikupila 1,33 miliona dolara od 30.000 donatora. Jedan od ciljeva je napraviti stanice s pitkom vodom za koale u predjelima koji su uništeni tokom požara.