|

Australija i JAR se takmiče za najveći radioteleskop

Australija i JAR se takmiče za najveći radioteleskop
0
S
Sarajevo-x.com
19.12.2011. u 16:24
3
komentara
0

dijeljenja
Australija i JAR se takmiče za najveći radioteleskop
Australija ili Južnoafrička Republika imat će najveći radioteleskop, Square Kilometre Array (SKA), instrument koji će pomoći da se dođe do saznanja u nauci do kojih prije nismo mogli doći, a odnose se na saznanja nakon Velikog praska, prenose strane agencije.
Južnoafrička Republika i Australija su finalisti koji se takmiče da budu domaćini ovog projekta koji će imati hiljade radiosatelita i masivnu antentu, a ukupna površina bit će jedan kvadratni kilometar.

Nacrt radioteleskopa, koji je nastao u saradnji međunarodnog konzilija naučnika bit će 50 do 100 puta osjetljiviji od današnjeg najboljeg radioteleskopa, a projekt će koštati dvije milijarde dolara. Zamišljeno je da ovaj teleskop prikupi radiotalase iz dubine svemira, do koje nikada prije nismo imali prilike doći i čiji su izvori stari milijarde godina.

Naučnici tvrde da će im teleskop pomoći da vide Univerzum na novi način i da shvate njegovo porijeklo, kao i posljedice Velikog praska. Odluka o tome koja zemlja će biti domaćin najvećeg radioteleskopa bit će donesena u martu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...