{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Australija i JAR se takmiče za najveći radioteleskop

S
19.12.2011. u 16:24
0
3
Australija i JAR se takmiče za najveći radioteleskop
0
Australija i JAR se takmiče za najveći radioteleskop
Australija ili Južnoafrička Republika imat će najveći radioteleskop, Square Kilometre Array (SKA), instrument koji će pomoći da se dođe do saznanja u nauci do kojih prije nismo mogli doći, a odnose se na saznanja nakon Velikog praska, prenose strane agencije.
Južnoafrička Republika i Australija su finalisti koji se takmiče da budu domaćini ovog projekta koji će imati hiljade radiosatelita i masivnu antentu, a ukupna površina bit će jedan kvadratni kilometar.

Nacrt radioteleskopa, koji je nastao u saradnji međunarodnog konzilija naučnika bit će 50 do 100 puta osjetljiviji od današnjeg najboljeg radioteleskopa, a projekt će koštati dvije milijarde dolara. Zamišljeno je da ovaj teleskop prikupi radiotalase iz dubine svemira, do koje nikada prije nismo imali prilike doći i čiji su izvori stari milijarde godina.

Naučnici tvrde da će im teleskop pomoći da vide Univerzum na novi način i da shvate njegovo porijeklo, kao i posljedice Velikog praska. Odluka o tome koja zemlja će biti domaćin najvećeg radioteleskopa bit će donesena u martu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: