Astronomi zabrinuti da će sateliti kompanije SpaceX "pokvariti" noćno nebo

Astronomi zabrinuti da će sateliti kompanije SpaceX "pokvariti" noćno nebo
17
Klix.ba
31.5.2019. u 11:07
22
komentara
17

dijeljenja
Tokom vikenda su astronomi i entuzijasti na nebu primijetili nedavno lansirane Starlink satelite, zbog čega uopće nisu sretni.
SpaceX je prije nekoliko dana lansirao prvih 60 satelita koji su samo mali dio od ukupno 12.000 satelita zaduženih za kreiranje internetske Starlink mreže. I dok je prizor na noćnom nebu bio nevjerovatan za mnoge, zajednica astronoma je to doživjela potpuno suprotno.Sateliti su izgledali poput reda svjetlećih mrava na nebu, sijali su jačim sajjem te su se kretali u orbiti oko Zemlje jasno vidljivi golim okom. Zajednica astronoma je zabrinuta da bi ova mega konstelacija mogla biti presvijetla te da bi veliki broj satelita mogao pokvariti njihove teleskopske opservacije svemira.

"Sve je izvjesnije da će sateliti proći kroz vidno polje i kontaminirati pogled na svemir. Bit će teško ukloniti tu kontaminaciju", izjavio je Darren Baskill, oficir za fiziku i astronomiju na Univerzitetu Sussex.

Sateliti su već problem za astronome koji proučavaju nebeska tijela u dubokom svemiru. Kako bi dobili detaljne fotografije tijela udaljenih mnogo svjetlosnih godina od Zemlje, astronomi teleskopima prave fotografije neba duge ekspozicije. Teleskop se izlaže svjetlosti minutama ili satima, a kao rezultat toga naučnici sakupljaju svjetlost veoma dalekih, blijedih tijela i saznaju više o njima. Međutim, kada veoma svijetli objekt prođu poljem tokom duge ekspozicije, onda se dobije loša fotografija. Svjetlost objekta prođe fotografijom i napravi dugu prugu nebom.U orbiti Zemlje ima oko 5.000 satelita, a 2.000 je još uvijek operativno. Ti sateliti već uzrokuju glavobolje za astronome, a Starlin konstelacija, kao i najavljene konstelacije kompanija OneWeb, Telesat, Kepler Communications i Amazon će znatno povećati broj satelita, što bi moglo drastično ugroziti vidno polje teleskopa. Koliko će se to često događati, ostaje da se vidi. Također, zavisit će gdje se sateliti nalaze iznad Zemlje, od doba dana i godišnjeg doba.

Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk je kazao da se Starlnk sateliti neće vidjeti ukoliko se ne budu gledali veoma pažljivo te tvrdi da neće imati utjecaja na napredak u astronomiji.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...