{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Astronomi snimili rađanje planete

F
21.10.2011. u 08:33
0
10
Astronomi snimili rađanje planete
0
Astronomi snimili rađanje planete
Astronomi su u sazviježđu Bika uspjeli fotografisati ono što vjeruju da je nova planeta u orbiti oko mlade zvijezde, koja je još uvijek u procesu formiranja.
Autor otkrića je Adam Kraus, mladi astronom sa Univerziteta Havaji, u saradnji s Michaelom Irelandom s australskog Univerziteta Macquarie, izvijestila je u četvrtak američka TV mreža ABC News. Oni su označili planet kao LkCa 15 b, a ako su u pravu, to je najmlađa planeta koji je ikada otkrivena.

"LkCa 15 b je najmlađa planeta ikad pronađena, oko pet puta mlađa od prethodnog rekorda", rekao je Kraus u saopćenju kojim je objavio otkriće.

"U prošlosti, ne bi mogli mjeriti tu vrstu fenomena, jer se događa tako blizu zvijezde. No, po prvi put smo bili u mogućnosti izravno mjeriti samu planeta, kao i prašnjavu materiju oko njega", dodao je.

"Kada bi mogli doći biti stvarno blizu planete, vidjeli bi da je zapravo sferična plinovita kugla poput Jupitera ili Saturna", kazao je Kraus za ABC News. "Naša promatranja čini se da pokazuju kako je prilično daleko odmakao u procesu formiranja - to nije samo oblak, trebao bi imati prepoznatljive površine i sve drugo."

LkCa 15 b nalazi se 450 svjetlosnih godina od Zemlje, a oko 11 puta je udaljeniji od zvijezde oko koje kruži, nego što smo mi od našeg Sunca.

Planeta je divovska, vjerojatno oko šest puta veća od Jupitera, a po Krausu ima oko dva miliona godina i još je beba. Za usporedbu, Zemlja je u toj fazi formiranja bila prije 4,6 milijardi godina.

Dvojica istraživača će detalje svojih nalaza objaviti u časopisu Astrophysical Journal, a zatim će drugi astronomi vidjeti mogu li oni otkriti još više detalja.

"Shvatili smo da smo otkrili plinovitu planetu veličine super Jupitera, te da možemo mjeriti prašinu i plin koji ga okružuje. Pronašli smo planetu na samome početku", rekao je Kraus.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: