Nauka
0

Astronomi računaju koliko ima zvijezda u svemiru

Klix.ba
Australski astronomi odlučili su se na neobičan pothvat - prebrojati sve zvijezde svemira.

Kako tvrde astronomi u vidljivom dijelu svemira, dokle dopiru naši teleskopi, ima 10 puta više zvijezda nego što ima zrna pijeska na svim plažama i pustinjama svijeta.

Sa najtamnijih područja na Zemlji moguće je golim okom vidjeti oko 5 hiljada zvijezda, dok je iz gradskih osvjetljenih četvrti moguće vidjeti oko 100 zvijezda.

No, moderni teleskopi pričaju sasvim drugu priču. Australci su koristili jedne od najmodernijih i najmoćnijih instrumenata kako bi izmjerili svjetlost svih galaksija u jednom svemirskom sektoru - i tako pojedinačno računali koliko zvijezda oni sadrže.

Nakon mjerenja i zapažanja analogno su proračunali koliko zvijezda ima u cijelom vidljivom dijelu svemira, a taj broj iznosi 7 sekstiliona. Laički to je broj koji predstavlja jedna sedmica i 22 nule iza nje: 70000000000000000000000.

To je više nego što ima zrna pijeska na svim plažama i pustinjama cijelog svijeta. Australci naglašavaju da je ovo samo vidljivi dio svemira, u dometu teleskopa.

Astronomi smatraju da bi pravi broj zvijezda u našem svemiru mogao biti beskonačan. Oni također vjeruju da mnoge zvijezde imaju svoje planete i neke od njih vjerovatno život poput našeg na Zemlji. No, kako su one toliko udaljene mi vjerovatno nikada nećemo moći doći u kontakt sa bilo kojom od njih.