{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Astronomi otkrili planetu od dijamanata

S
26.8.2011. u 09:13
0
45
Astronomi otkrili planetu od dijamanata
0
Astronomi otkrili planetu od dijamanata
Planeta načinjena od dijamanata je otkriće skrivenog blaga u pravom smislu te riječi. Astronomi vjeruju da su našli upravo takvu planetu. Radi se o nekada masivnoj zvijezdi u Mliječnom putu koja se transformisala u malu planetu sačinjenu od dragog kamenja.
Međunarodni istraživački tim je prvo otkrio neobičnu zvijezdu zvanu pulsar, a nakon toga je detaljnije analizirao koristeći se teleskopom u observatoriju u Cheshireu. Naučnici su otkrili da ovaj pulsar ima i malog pratioca.

Pulsari su male zvijezde prečnika većeg od 16 km, veličine su manjeg grada, a emituju zrake radiotalasa.

Tim naučnika su činili eksperti iz Australije, Njemačke, Italije i SAD-a. Oni smatraju da je planeta od dijamanata sve što je ostalo od nekadašnje zvijezde. Ostatak njene materije se raspršio u svemiru.

Planeta pratilac je mala. Jako je blizu pulsara, tako da je kojim slučajem malo veća, gravitacijska sila zvijezde bi je uništila.

Gustoća materijala potvrđuje činjenicu da se radi o kristalinu, te da je veći dio zvijezde po sastavu bio identičan dijamantu. Pulsar nazvan PSR J1719-1438, dio je Mliječnog puta i nalazi se 4.000 svjetlosnih godina od sazviježđa Serpens.

Modulacije u radijskim pulsevima govore mnogo o planeti. Ona obiđe put oko pulsara za samo dva sata i deset minuta, a udaljenost između dva tijela je oko 600.000 km.

Uprkos maloj veličini, planeta je masivnija od Jupitera. Otkriće je objavljeno u časopisu Science.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: