Ukupno ih ima 17
8

Astronomi otkrili ekstremno rijetku vrstu galaksije

Klix.ba
Astronomi Evropske svemirske agencije (ESA) u Čileu su otkrili rijetku vrstu galaksije, koja stvara svijetlo zeleni odsjaj zbog ogromne crne rupe koja se u njoj nalazi.

Galaksija je nazvana J224024. 1-092748 ili kratko J2240, a otkrivena je u sazviježđu Aquarius, koje je udaljeno 3,7 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Astronomi kažu da ova galaksija pripada jako rijetkoj vrsti. Do sada je, pored ove, pronađeno još samo 16 galaksija sa sličnim svojstvima.

Eksperti ove galaksije nazivaju je "zelenim grahastim galaksijama" zbog njihovog oblika i intenzivnog svjetla koje emituju njihove ogromne crne rupe.

U poređenju sa drugim galaksijama, ove galaksije imaju supermasivne crne rupe koje emituju jaku radijaciju koja jonizuje kisik te tako izaziva zeleni sjaj. Eksperti vjeruju da najsjajnije regije galaksije oslikavaju aktivnost crne rupe.

Te regije dozvoljavaju astronomima da istražuju procese crne rupe i "zelenih grahastih galaksija".

"Ti sjajni dijelovi su fantastični za istraživanje i shvatanje fizike galaksija. Otkriti nešto ovako rijetko je san svakog astronoma i dešava se samo jednom u životu. Svi smo jako uzbuđeni", rekao je Mischa Schimer, astronom iz opservatorije Gemini.