|

Astronomi objavili da Pluton nije planeta

Astronomi objavili da Pluton nije planeta
0
F
FENA
24.8.2006. u 22:00
0
komentara
0

dijeljenja
Astronomi objavili da Pluton nije planeta
Vodeći svjetski astronomi objavili su u četvrtak da Pluton više nije planeta, prema historijski novim smjernicama koje smanjuju Sunčev sistem s devet planeta na osam.
Nakon sedmice žučnih rasprava oko suštine svemira, Međunarodno udruženje astronoma lišilo je Pluton statusa planeta, prvi put od njegovog otkrića 1930. Nova definicija šta jeste i šta nije planeta popunila je stoljećima staru crnu rupu za naučnike još od Kopernikovih vremena, javio je AP.

Iako su astronomi aplaudirali nakon glasanja, Jocelyn Bell Burnell, specijalistica za neuronske zvijezde iz Sjeverne Irske koja je nadzirala proceduru, zatražila je od onih koji bi mogli biti "porilično razočarani" da gledaju na to s vedrije strane.

"Moglo bi se tvrditi da mi stvaramo kišobran nazvan 'planet' pod kojim postoje male planete", izjavila je ona, izazivajući salvu smijeha mašući modelom Plutona Walta Disneya ispod pravog kišobrana.

Odluka ugledne međunarodne grupe postavlja osnovni test koji svemirski objekti moraju proći kako bi bili primljeni u elitni kosmički klub.

Za sada će članstvo biti ograničeno na osam "klasičnih" planeta u Sunčevom sistemu: Merkur, Veneru, Zemlju, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.