{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Astronomi ne mogu odlučiti da li je novo nebesko tijelo zvijezda ili planeta

11.11.2017. u 07:53
21
65
Astronomi ne mogu odlučiti da li je novo nebesko tijelo zvijezda ili planeta
21
Astronomi ne mogu odlučiti da li je novo nebesko tijelo zvijezda ili planeta
Foto: Guardian
Jedan od problema u astronomiji jeste i to što je za neka nebeska tijela teško procijeniti da li su planete ili zvijezde, što je slučaj i s masivnim nebeskim tijelom otkrivenim u junu 2016. godine.
Astronomi su prošle godine otkrili ogromno nebesko tijelo koje su nazvali OGLE-2016-BLG-1190 na udaljenosti od 22.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

To tijelo se nije vidjelo direktno, već je uočena zbog načina na koji je njegova gravitacija privlačila svjetlo roditeljske zvijezde.

Astronomi su procijenili da je nebesko tijelo oko 13 puta veća od Jupitera, koji je najveća planeta našeg Sunčevog sistema, a čak 4.000 puta od Zemlje.

Astronomi imaju na raspolaganju nekoliko načina na osnovu kojih mogu odlučiti da li je neko nebesko tijelo zvijezda ili planeta. Najlakši od njih je da planeta, za razliku od zvijezde, ne proizvodi energiju i ne odašilje svjetlost.

Prema tom kriteriju, OGLE-2016-BLG-1190 nije zvijezda, jer ne proizvodi značajnu energiju, zbog čega ne sija jako.

Međutim, nije ni planeta, jer može spojiti izotop vodika koji se zove deuterijum, tako da ipak stvara malu količinu energije. Zbog toga su astronomi ovaj ogromni nebeski objekt označili kao nebesko tijelo koje se nalazi na granici između planete i smeđeg patuljka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: