{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Astronom: Naš sistem je imao planetu koja je uništena u sudaru sa Neptunom

16.8.2015. u 20:00
23
31
Astronom: Naš sistem je imao planetu koja je uništena u sudaru sa Neptunom
23
Astronom: Naš sistem je imao planetu koja je uništena u sudaru sa Neptunom
Grupa od četiri gasovita diva u našem solarnom sistemu – Jupiter, Saturn, Uran i Neptun – nekada je možda imala petog člana.
Ako je suditi prema posljednjoj studiji, naš sistem imao je gasovitu planetu koja je nestala prije oko četiri milijarde godina kada se sudarila sa Neptunom, prenosi New Scientist.

Indirektni dokaz za ovaj zaključak nalazi se u klasteru (jatu) ledenih objekata pod nazivom "kernel" u Kupierovom pojasu – velikom području iza Neptuna kojim plove kameni objekti koji datiraju još iz vremena kreiranja prvih planeta.

"Kupierov pojas je savršena naznaka po kojoj možemo da napravimo sliku evolucije našeg sistema", rekao je autor studije astronom David Nesvorny sa Instituta "Southwest Research" u Coloradu.

Nesvorny je kreirao kompjutersku simulaciju u kojoj je postavio Neptun i jato "kernel" u obliku kakvom su bili prije četiri milijarde godina. Pretpostavlja se da je "kernel" u to vrijeme bio u gravitacionom dometu Neputna.

Ipak, tada se desilo nešto nerazjašnjeno što je uzrokovalo da klaster pobjegne iz gravitacionog polja osme planete. Simulacija sugeriše sudar neptuna sa drugom planetom koji je uzrokovao odmicanje "kernela".

U prijašnjim istraživanjima Nesvorny je također pretpostavljao da je misteriozna peta gasovita planeta imala značajnu ulogu na današnje orbite postojećih planeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: