Uspješna misija žena
24

Astronautkinje Koch i Meir ušle u historiju: Sedam sati vršile radove u svemiru

M. N.
Astronautkinje NASA-a Christina Koch i Jessica Meir provele su sedam sati van Međunarodne svemirske stanice i time su ušle u historiju kao prve žene koje su izašle u šetnju svemirom kako bi zamijenile bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kojom se ISS napaja električnom energijom.
Šetnju su započele u 13:48 sati po srednjoevropskom vremenu. Baterija koju su zamijenile ključna je za napajanje ISS-a električnom energijom kada stanica nije izložena suncu. Pokvarila se prošlog vikenda. Svoj zadatak obavile su uspješno jer je sistem odmah testiran.

Osim ovoga, one su uradile još posla koji nije bio u vezi s ovim, a tiče se ugradnje postolja na Columbus modul za podršku nove vanjske platforme Evropske svemirske stanice koja treba biti lansirana 2020. godine.

Iskusnija Christina Koch je prva izašla, polako plutajući u svom ogromnom bijelom odijelu, privezana kablom za stanicu koja se kreće brzinom od osam kilometara u sekundi oko Zemlje, 415 km iznad okeana.

"Idem", zatim je rekla Jessica Meir, koja je u septembru stigla na ISS, dok je u stanici ostalo četvero kolega koji im "čuvaju leđa".

"Ovo je pogled", kazale su dok su lebdjele, a u određenom trenutku ispod njih se ukazala i planeta Zemlja.

Ovo je bila osma svemirska šetnja van stanice ove godine. Pored ovog uspjeha, Koch bi trebala biti rekorderka po najdužem boravku u svemiru za žene, jer je predviđen njen ostanak u orbiti do februara 2020. godine.

Po povratku u stanicu kolege su im pomogle da skinu odijela prema procedurama i naviknu se na unutrašnji pritisak. Svi su im čestitali na uspješno obavljenom zadatku.