Nakon 177 dana
38

Astronauti misije Crew-3 se vratili na Zemlju u kapsuli Crew Dragon

D. B.
Astronauti koji su otputovali na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i boravili na njoj u sklopu SpaceX-ove misije Crew-3 vratili su se na Zemlju.

Tim astronauta se sigurno vratio kući u kapsuli Crew Dragon, koja se spustila u Meksički zaljev. Riječ je o kapsuli Crew Dragon Endurance, koja je debitantski let s istim astronautima imala u novembru 2021. godine.

NASA je snimila prilično spektakularan noćni video povratka astronauta na Zemlju.

Kao što se može vidjeti, kapsula sija infracrvenom svjetlošću vjerovatno jer je dostigla visoku temperaturu prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

U kapsuli su bili NASA-ini astronauti Kayla Barron, Raja Chari i Tom Marshburn, kao i ESA-in astronaut Matthias Maurer. Upravo je Maurer jedini astronaut koji je veteran i koji je obavio svoju petu svemirsku šetnju tokom misije Crew-3. Bila je to prva misija na ISS za preostala tri člana posade, a Maurer je tek drugi ESA-in astronaut koji je letio kapsulom Crew Dragon.

Posada je provela 177 dana u orbiti, a misija je odmah na početku imala problem jer su astonauti morali potražiti utočište u transportnoj letjelici kada je ISS prolazio pored opasnog polja svemirskog otpada. Prema State Departmentu, otpad je posljedica ruskog testa projektila koji je uništio jedan ruski satelit.

SpaceX-ova sljedeća misija s posadom koja putuje na ISS zakazana je za septembar. Tada će na ISS otputovati dva NASA-ina astronauta, jedan član japanske svemirske agencija JAXA i jedan ruski kosmonaut. BIt će to peti NASA Commercial Crew let nakon što je misija Crew-4 lansirana u aprilu.