Ostaje bez goriva
14

Astrobotic bez šansi za slijetanje na lunarnu površinu, lander može koristiti samo kao letjelicu

D. B.
Američki lunarni lander kompanije Astrobotic iz Pittsburga definitivno nema šanse za meko slijetanje na Mjesec.

Riječ je o landeru Peregrine, koji ostaje bez goriva, tako da u narednim satima može biti korišten samo kao letjelica, nakon čega će prestati funkcionisati.

Lander se našao u problemima nedugo nakon odvajanja od rakete poslije lansiranja u ponedjeljak.

"Zbog curenja pogonskog goriva, nažalost nema šanse za mekano slijetanje na Mjesec. Tim je napravio procjene i očekujemo nestanak goriva u narednim satima. Nastavit ćemo raditi u pokušaju da produžimo Peregrineov operativni život", saopćeno je iz kompanije Astrobotic.

Lander težak 1,2 tone je lansiran iz Cape Canaverala na Floridi u ponedjeljak, a namjera je bila da sleti na Mjesec u februaru. Međutim, u prvim satima putovanja su inženjeri uočili da se lander muči s okretanjem solarnih panela prema Suncu kako bi napunio svoju bateriju. Uzrok je ubrzo otkriven, a to je značajno curenje iz pogonskog sistema, koje je otežavalo poravnanje Peregrinea. Kako bi održavali ispravnu orjentaciju u letu, potisnici landera rade "prekovremeno", zbog čega se gorivo ubrzano troši.

Astrobotic procjenjuje da lander ima goriva za manje od dva dana prije nego ostane bez njega. Kada se to dogodi, solarni paneli neće moći prikupljati dovoljno sunčeve energije, zbog čega će doći do brzog gubitka energije.

Lander je opremljen i s pet naučnih instrumenata američke svemirske agencije NASA-e, koji su trebali proučavati lunarnu površinu uoči slanja astronauta na Mjesec tokom ovog desetljeća.

Astrobotic je prva od tri američke kompanije koje su planirale slanje lander ka Mjesecu ove godine. Kompanije Intuitive Machines i Firefly će to učiniti nešto kasnije.

NASA vjeruje da će partnerstvo s privatnim sektorom donijeti više inovacija i vremenom smanjiti troškove. Agencija je također spremna na to da neke misije neće uspjeti.

Lander Peregrine je lansiran pomoću rakete Vulcan, koju je u proteklih 10 godina razvijala kompanija United Launch Alliance, a koja je zajedničko ulaganje Boeinga i Lockheed Martina.