{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arhitekti predlažu podzemne nastambe na Marsu

17.9.2013. u 22:05
12
8
Arhitekti predlažu podzemne nastambe na Marsu
12
Baze na Marsu mogle bi se izgraditi pomoću robota koji će iskopati podzemne pećine, predlaže grupa njemačkih arhitekata.
Tim kompanije ZA Architects smatra da se bazalt (koji je već pronađen na Marsu) može iskoristiti kao građevinski materijal u izgradnji velikih podzemnih pećina te iskoristiti kao "marsovski cement".

"Površina Marsa uglavnom je izgrađena od bazalta, koji je odličan materijal za izgradnju zaštitnih pećina, izolacije i stubova, koji su jači od čelika", saopćio je tim.

Roboti bi trebali iskopati velike pećine i ostaviti bazaltne stubove da čuvaju krov. Kada astronauti stignu, trebju samo postaviti prozore, vrata i sisteme za održavanje života.

"Ljudi će prije ili kasnije stići na Mars i zar ne bi bilo dobro da imaju stalnu stanicu za istraživanje. Korištenje pećina kao glavne zaštitne strukture kolonije čini se logičnim", rekla je Arina Ageeva iz ZA Architects.

Tim čak vjeruje da se bazalt može iskoristiti za stvaranje materijala nalik paučini i staklenim vlaknima, koji bi se također mogao iskoristiti kao građevinski materijal.

"Ovaj materijal već se koristi u aeronautici i automobilskoj industriji. Snažniji je i lakši od čelika, lakši za korištenje, vodootporan i ne korodira", kaže Ageeva.

Arhitekti vjeruju da bi baze mogle sadržavati i farme, budući da je marsovsko tlo pogodno za uzgoj određenih kultura, poput šparoge.

"Mogućnost proizvodnje hrane učinit će naselja nezavisnim od skupih dostava sa Zemlje", dodala je Ageeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: