Potraga za Kleopatrom
0

Arheolozi vjeruju da su pronašli grobnicu

SRNA
Arheolozi vjeruju da se na brdu iznad Sredozmenog mora, ispod ruševina hrama od krečnjaka posvećenoj boginji Izidi, nalazi tijelo kraljice Kleopatre.

Grobnica egipatske kraljice nikad nije pronađena, ali arheolozi sve više nalaze dokaza da su Kleopatrini sveštenici prenijeli njeno tijelo u ovaj hram, oko 50 kilometara zapadno od Aleksandrije, nakon njenog samoubistva gdje ona počiva pored tijela svog ljubavnika Marcusa Antoniusa.

"Ovo bi moglo biti najveće otkriće 21. vijeka. Ovo je savršeno mjesto da se 'sakriju' Antonius i Kleopatra“, rekao je Zahi Havas, glavni aegipatski arheolog novinarima.

Arheolozi iz Egipta i Dominikanske Republike planiraju da počnu iskopavanja u potrazi kraljičinom grobnicom već ove godine.

Uz pomoć radara naučnici su otkrili tri odaje na dubini od 20 metara ispod krečnjaka. Na osnovu tekstova rimskog pisca Plutarha istoričari vjeruju da su Antonius i Kleopatra sahranjeni zajedno.

Ketlin Martinez(40) arheolog iz Dominikanske Republike, vjeruje da se u jednoj od odaja nalaze ostaci čuvenog para. Ukoliko je to zaista tačno ona očekuje da se pored tijela pronađu kraljevska znamenja sa imenom Kleopatre, kao i ostaci generalske rimske uniforme, u kojoj je najvjerovatnije sahranjen Marcus Antonius.

Iskopavanje će se morati odložiti do jeseni zbog bezbjednosti, jer cijela lokacija "gleda" na ljetnu rezidenciju egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Arheolozi su ove sedmice otkrili groblje u blizini hrama sa pozlaćenim mumijama, što ukazuje na pripadnike kraljevske porodice.

Naučnici ranije nisu obraćali pažnju na ovaj hram, koji je izgradio Ptolomej Drugi oko 300. godine prije nove ere, fokusirajući se umjesto toga na grobnicu koja je nakon zemljotresa koji je pogodio grad u 8. vijeku, završila ispod površine mora.

U blizini hrama otkrivena su 22 bronzana novčića sa urezanim imenom Kleopatre, jedna maska od alabastera sa rupicom na bradi koja podsjeća na lice Antoniusa kao i veliki broj tunela ispod hrama, a što sve ukazuje da se ovaj par nalazi ispod hrama.

Suočena sa robijom u Rimu Kleopatra se ubila tako što je dozvolila da je ujede egipatska zmija naočarka.

Antonius se također, ubio nakon što je njegove snage porazio Oktavijan u bici kod Aktijuma.