Poznato i ime sahranjenog
14

Arheolozi u Egiptu pronašli drevnu grobnicu čuvara 3.200 godina starog hrama

F. H.
Foto: Instagram/ABCworldnewstonight
Foto: Instagram/ABCworldnewstonight
Grobnica stara 3.200 godina koja je pripadala Panehsyju, čuvaru hrama egipatskog božanstva Amuna, otkrivena je u nekropoli Saqqara, južno od egipatske prijestolnice Kaira, saopćilo je u srijedu ministarstvo turizma.

Grobnicu u obliku hrama, koja datira iz 19. dinastije starog Egipta (1292.-1189. pr. Kr.), otkrio je tim nizozemskih i italijanskih arheologa.

Saqqara, jedno od najvažnijih grobnih mjesta starog Egipta, doživjelo je niz arheoloških otkrića posljednjih godina.

Egipat ima za cilj pokazati novootkrivene artefakte dok nastoji oživjeti svoju vitalnu turističku industriju, ključni izvor strane valute i radnih mjesta za posrnulu ekonomiju. Zemlja je 2022. godine privukla 11,7 miliona posjetitelja.

"Novo otkriće baca svjetlo na razvoj nekropole Saqqara tokom Ramzeske ere i podiže zastor s novih osoba koje još nisu poznate u historijskim izvorima", rekao je Mostafa Waziri, glavni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Grobnica nalikuje samostojećem hramu s ulazom, unutarnjim dvorištem s trijemovima sa stupovima, oknom koje vodi do podzemnih grobnih komora i tri kapele. Graniči s grobnicom Maye, visokog dužnosnika za vrijeme vladavine staroegipatskog dječaka-kralja Tutankamona.

Unutar grobnice, arheolozi su pronašli stelu koja prikazuje Panehsyja i njegovu ženu Baiu, koja je pjevala Amona, ispred stola za žrtve, kao i nekoliko drugih crteža svećenika i vjerskih ponuda

Tim je također otkrio četiri male kapelice tokom iskopavanja na tom području, od kojih dvije nose dobro očuvane reljefe s pogrebnim scenama i crteže uskrsnuća mumije koja će živjeti u zagrobnom životu, rekli su dužnosnici.

Tim uključuje arheologe iz Nacionalnog muzeja antikviteta u Leidenu (RMO), čija misija iskopava to područje od 1975., i Egipatskog muzeja u Torinu (Museo Egizio), koji se pridružio projektu iskopavanja kao glavni partner 2015. godine.