Nauka
0

Antarktik je nekad bio fino i toplo mjesto

Sarajevo-x.com
Najhladnije mjesto na zemlji, Antarktik, nekad je imalo blagu suptropsku klimu, tvrde naučnici. Doduše, bilo je to prije 53 miliona godina, tvrdi tim međunarodnih učenjaka nakon 57-dnevnog istraživanja okeana.

Tim čiji je brod bio usidren u Hobartu u Tasmaniji kopao je 1.000 metara ispod dna okeana i na osnovu 3.000 uzoraka procijenio da se klima zaista promijenila.

Umjesto bušenja na samom Antarktiku, iz okeana su dobili dokaze koji vode u daleku prošlost, javlja agencija DPA.

Holanđanin Henk Brinkhuis, jedan od vođa ekspedicije, izjavio je da su očekivali da će utvrditi kakva je klima bila prije 37 miliona godina, ali su proučavanjem stijena, fosila i mikroba uspjeli utvrditi stanje klime od prije preko 50 miliona godina.

"Ovo su spektakularna otkrića", rekao je Brinkhuis za list Hobart's Mercury. "Mi praktično čitamo knjigu historije koja je napisana na nekom čudnom jeziku."

Dodao je da bi istraživanje ovih geoloških iskopina moglo pomoći shvatanju odakle led i promjene klime.

"To je kao film koji puštate unazad", slikovito je opisao naučnik. "Zašto se Zemlja ohladila i hladila i hladila i hladila i u jednom trenutku bila toliko hladna da su se na njoj stvorili prvi slojevi leda?

Broj JOIDES Resolution kojeg ovi naučnici koriste ima 143 metra i specijalizovan je za bušenje morskog dna. Na njemu radi 50 naučnika i 65 članova posade.