Rizik od sudara
12

Animacija pokazala kako su kitovi prisiljeni izbjegavati brojne brodove dok se hrane

D. B.
Animacija objavljena na Twitteru pokazuje borbu jednog kita koji je prisiljen izbjegavati velike brodove kako bi se hranio.

Kit je praćen u zaljevu Corcovado, a na animaciji je označen kao plava tačka, dok ostale predstavljaju brodove. Animacija je objavljena uz istraživanje putanja kitova i brodova, kretanje kitova je praćeno u periodu od tri mjeseca nakon čega su te putanje upoređene s kritanjem brodova. Naučnici su rekli da rezultati ukazuju na potrebu mjera koje će zaštititi kitove, a koje podrazumijevaju zakon o brzini plovidbe. Cilj je spriječiti da brodovi udaraju kitove koji se nalaze u tim vodama.

Koliko su kitovi ugroženi najbolje pokazuje animacija koja prikazuje jednog kita koji se muči kako bi izbjegao brodove dok se pokušava hraniti. Jasno je da kitove ugrožava veliki broj transportnih i ribarskih brodova koji se kreću brzo i koji mogu uzrokovati ozbiljne, ponekad i fatalne povrede kitova. Koliko slučajeva kontakta se dogodi nemoguće je ustanoviti jer takve situacije se često ne prijavljuju.

Plavi kitovi su ugrožena vrsta, a svaki uginuli kit je velika tragedija nakon desetljeća lova koji je drastično smanjio njihovu populaciju.

Vezani članci