Samo želi da poljubi kćerku
0

FOTO+VIDEO / Amerikancu nakon 15 sati presađeno cijelo lice

Sarajevo-x.com
Više od 30 doktora su 15 sati operisali Dallasa Wiensa (25) iz Teksasa, kako bi mu "presadili" potpuno novo lice, nakon što je zadobio strašne povrede u strujnom udaru.
Prije operacije
Prije operacije
Wiens je povrijeđen u novembru 2008, kada je glavom dotakao žice u kojima je bila struja visokog napona. Nakon nesreće njegovo lice je bilo potpuno unakaženo. Nije imao ni oči, ni usta ni nos.

Od tada je imao najmanje 20 operacija i doktori su vjerovali da će ostati paralizovan, te da neće moći hodati niti jesti. Međutim, on je bio uporan i želio je učiniti sve samo kako bi ponovo vodio koliko-toliko normalan život.

Zahvaljujući anonimnom donoru ljekari su mogli uraditi iznimno komplikovanu transplantaciju.

Ovaj nesvakidašnji zahvat urađen je u Sjedinjenim Američkim Državama, a hirurzi koji su obavili operaciju na "Brigham and Women's Hospital" su ocijenili ovo kao ogroman uspjeh.

Operacija je uslijedila gotovo godinu nakon što je prvi put u svijetu urađen zahvat transplantacije cijelog lica, u Španiji.

Tokom operacije Wiensu su zamijenjeni nos, usne, koža i mišići, kao i živci koji će mu ponovo pružiti osjećaj. Nažalost, hirurzi nisu uspjeli vratiti i njegov vid.

Nakon operacije njegov hirurg je izjavio da se Dallas osjeća dobro, te da je već telefonirao svojoj porodici.

Wiens je otac djevojčice, a prije same operacije je izjavio kako je bilo frustrirajuće to što nije bio u stanju poljubiti svoju kćerku.

"Kada me ona ljubi ja to mogao čuti i osjetiti neki pritisak, ali nisam mogao stvarno osjetiti njen poljubac. Moja jedina želja sada je da je poljubim", rekao je Wiens.

Njegov djed Del Peterson je zahvalio ljekarima na operaciji koja je koštala 300.000 dolara.

"Dallas je nakon povrede uvijek govorio da sada može izabrati da li će mu život biti gorak ili će mu biti bolje. Odlučio je biti optimističan i, hvala Bogu, sada je dobro", rekao je Wiensov djed, prenosi BBC.