Transplantirano mu cijelo lice
0

FOTO+VIDEO / Amerikanac nakon dvije i po godine može poljubiti kćerku

Sarajevo-x.com
Dallas Wiens, 26-godišnjak iz Fort Wortha u Teksasu, je prvi čovjek u Sjedinjenim Američkim Državama kojem je urađena kompletna transplantacija lica. Njegova jedina želja je ispunjena - može poljubiti svoju kćerku i osjetiti njen poljubac na svom obrazu. Danas su objavljene njegove prve fotografije nakon operacije koja je urađena u martu.

Wiens je povrijeđen u novembru 2008. godine kada je glavom dotakao žice u kojima je bila struja visokog napona. U martu je operisan. Transplantacija lica trajala je 15 sati, a vršilo ju je 30 doktora. I dalje je slijep, ali je sretan što sada barem može poljubiti kćerku Scarlette.

Govoreći na konferenciji za novinare Amerikanac je ispričao da mu je njegova djevojčica, kada ga je vidjela nakon operacije, rekla: "Tata, tako si zgodan".

Ona je razlog njegove želje za životom i stoga se vraća kući kako bi bio najbolji otac na svijetu.

"Ponovo mogu osjetiti poljubac svoje kćerke, to je nevjerovatan osjećaj. Nakon dvije i po godine i ja nju ponovo mogu poljubiti", kazao je Wiens.

Dodao je da nije bilo njegove kćerke vjerovatno nikada ne bi pristao na operaciju.

"Mogao sam živjeti onako bez lica, da nije bilo moje trogodišnje kćerke. Nisam se mogao nositi s tim da ona odrasta pored mene takvog i da je svi pitaju zašto je njen otac drugačiji od ostalih. Nisam mogao dozvoliti da se cijelo djetinjstvo nosi s tim", ispričao je 26-godišnjak, prenose američki mediji.

Nekoliko sedmica nakon operacije Wiensu se vratilo čulo mirisa i okusa.

"Ovo lice osjećam kao da je moje prirodno. Zahvalan sam svima", kazao je on, dodavši da bez obzira na sve što je prošao i da može vratiti vrijeme unazad ne bi promijenio događaje i vjerovatno bi pustio da se ta strašna nesreća ponovo dogodi.

"Od tada mi se desilo mnogo lijepih stvari. Moja porodica je sada bliskija. I ja sam danas mnogo bolja osoba i mnogo bolji otac", istakao je Wiens.

Dodao je da njegovo novo lice ne predstavlja njega kakav jeste, ali ni njegovo staro lice nije otkrivalo njega kao osobu.

"Bitno je ono što se nalazi unutar nas", kazao je Wiens.

Podsjetimo, prva kompletna transplantacija lica urađena je prošle godine u Španiji, kada je 31-godišnji muškarac poznat pod imenom Oscar dobio novo lice. Dallas Wiens je prva osoba u SAD-u kojoj je urađena kompletna transplantacija lica.

Dallas Wiens prije operacije
Dallas Wiens prije operacije
Wiens je istakao da nema riječi kojima bi se uspio zahvaliti svom donoru. Pomalo je nervozan jer ga očekuje dug opravak, ali ipak će voditi normalan život.

"Ima 26 godina i cijeli život je ispred mene", kazao je on.