Krenuo bez posade
1

Američki vojni svemirski avion krenuo je na još jednu tajnu misiju koja će trajati godinama

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Svemirski avion američke vojske X-37B krenuo je u četvrtak na još jednu tajnu misiju za koju se očekuje da će trajati nekoliko godina.

Kao i u prethodnim misijama, svemirski avion koji je nalik mini space šatlu nosio je povjerljive eksperimente i tehniku, a na brodu nije bilo posade.

Svemirski avion poletio je ove noći iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy, sa više od dvije sedmice zakašnjenja zbog tehničkih problema, piše AP.

Pentagon je otkrio nekoliko detalja o misiji X-37B, koju sprovode američke svemirske snage u okviru vojnog programa. Lansiranje u četvrtak označilo je sedmi let svemirskog aviona, koji je proveo više od 10 godina u orbiti od svog debija 2010. godine.

Posljednji let, najduži do sada, trajao je dvije i po godine. Pentagon nije saopćio koliko će trajati ova misija, ali će vjerovatno trajati do juna 2026. godine ili duže, s obzirom na trajanje ranijih letova.

X-37B također provodi eksperiment NASA-e kako bi proučio kako na sjemenke biljaka utječe produženo izlaganje oštrom okruženju radijacije u svemiru. Sposobnost uzgoja usjeva u svemiru ima velike implikacije za održavanje hrane astronauta tokom budućih dugoročnih misija na Mjesec i Mars.