Otvoreno pismo
231

Američki poduzetnik iz BiH tražio od Applea da u podršku doda bosanski jezik

S. Š. U.
Izvor: Facebook/Samir Bečić
Izvor: Facebook/Samir Bečić
Američki poduzetnik, Ključanin Samir Bečić koji je najpoznatiji fitnes trener u SAD-u uputio je kompaniji Apple otvoreno pismo u kojemu traži da proizvodi te tehnološke firme uvedu i mogućnost odabira bosanskog jezika.

Bečić je istakao da prilikom korištenja Appleovih proizvoda, svaki puta kada korisnici žele odabrati svoj maternji jezik bosanski, za takvo nešto nema namjenske tastature odnosno jezika zbog čega su mnogi u BiH osjećaju isključenima, posebno zato što takvu opciju imaju građani Hrvatske i Srbije.

Pismo je uputio direktoru kompanije Apple Timu Cooku.

"Pišem vam danas kako bih ljubazno zamolio da Apple razmotri simboličnu, ali duboko smislenu i značajnu gestu u obilježavanju predstojeće godišnjice pokolja više od 8.000 Bošnjaka u zloglasnom genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Konkretno, tražim da Apple doda jezičku podršku za bosanski jezik na iOS i iPadOS QuickType tastaturu, kao sredstvo odavanja počasti sjećanju na stotine hiljada života oduzetih u genocidnom ratu u BiH 1992-1995. godine, ali i kao sredstvo podrške generacijama Bosanaca koje se i danas bore za opstanak svoje nacije protiv istih sila srpskog nacionalizma i separatizma koje su ih prije tri decenije pokušavale zbrisati s lica zemlje", istakao je Bečić u otvorenom pismu.

Poduzetnik bh. korijena istakao je da je sam svjedočio užasima i neopisivoj tragediji rata u BiH.

"U mom rodnom gradu Ključu, više od 700 mojih sugrađana je izgubilo živote, od kojih su mnogi bili članovi moje porodice, prijatelji i susjedi. Zbog tih događaja sam odlučio svoj život posvetiti ljudima u stanju potrebe", napisao je Bečić.

Zamolio je Apple da napravi promjenu koja je simbolična i realna, ali koja bi ih osvijestila za borbe bosanskog naroda.

"Apple posjeduje jedinstvenu poziciju u korporativnom svijetu jer favorizira ljude naspram profita. Pozivam vas da djelujete prema toj filozofiji podržavajući bosanski narod na način koji sam predložio", zaključio je u pismu Bečić.