Medicinsko postignuće
60

Američki istraživači oživili organe svinja sat nakon što su životinje ubijene

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki istraživači navode kako su uspjeli oživiti svinjske organe sat vremena nakon što su životinje ubijene. Ovo predstavlja značajan pomak u medicini i transformaciji njenih mogućnosti.

Ova tehnika bi, primijenjena na čovjeka, mogla povećati broj organa dostupnih za transplataciju i tako kupiti doktorima više vremena za spašavanje života.

Stručnjaci koji su radili na eksperimentu kažu da su rezultati "zaista izvanredni" i "nevjerovatno značajni".

Inače, kada srce prestane kucati, tijelu nedostaje kisika koji mu je potreban za preživljavanje stoga se organi povećavaju, krvni sudovi kolabiraju i tijelo počinje odumirati. Naučnici su uspjeli na svinjama povratiti tu štetu i oživiti organe. Zbog toga ovo medicinsko postignuće otvara i raspravu na jedno misteriozno pitanje, a to je - Šta se dešava u trenucima između života i smrti?

"Možemo obnoviti neke funkcije ćelija, preko više vitalnih organa, koji su trebali biti mrtvi. Ove ćelije su funkcionisale satima nakon što nije trebalo da je to moguće", rekao je profesor Nenad Šestan koji je radio na ovom eksperimentu.

Istraživački tim je inače sličan podvig uradio 2019. godine, ali samo na svinjskom mozgu, a sada su svoju tehnologiju, nazvanu OrganEx, prilagodili na cijelom tijelu svinje.

Eksperimenti, koji su objavljeni u časopisu Nature, uključivali su 100 svinja i dobili su etičko odobrenje prije nego što su počeli sa studijom.