Vrijednost 38 miliona dolara
3

Američki istraživači iz potopljenog broda izvukli 48 tona srebra

Klix.ba
Američka kompanija za istraživanje morskih dubina je izvukla oko 48 tona srebra sa britanskog teretnog broda koji je potopljen tokom Drugog svjetskog rata.

Glasnogovornici kompanije Odyssey Marine Exploration Inc., koja se nalazi na Floridi, su izjavili da je ovo najveći tovar dragocjenog metala, koji su ikada izvukli iz neke olupine broda.

Potopljeni brod je SS Gairsoppa, a potopila ga je njemačka podmornica oko 480 kilometara od obale Irske. Olupina se nalazi na dubini od 4.700 metara.

Do sada su radnici na površinu izvukli više od 1.200 srebrenih poluga. Njihova vrijenost iznosi 38 miliona dolara.

Operacija izvlačenja bi trebala biti završena u četvrtom kvartalu ove godine. Dosadašnja količina nađenog srebra iznosi samo 20 posto količine za koju se vjerovalo da se nalazi na brodu.

Kompanija ima ugovor sa britanskom vladom i nakon završetka izvlačenja će moći zadržati 80 posto pronađenog srebra, piše Daily Mail.

Kako su rekli zvaničnici kompanije, izvlačenje srebra sa lokacije na kojoj se nalazi olupina broda je veoma teško, jer je Sjeverni Atlantik tri puta dublji od mjesta na kojem je potonuo Titanic.