Izgleda kao velika gljiva
32

VIDEO / Snimljen misteriozni objekt pronađen na dnu Baltičkog mora

Klix.ba
Švedski okeanski istraživački tim Ocean X, u potrazi za olupinama brodova, je uz pomoć sonara 11. juna 2011. godine otkrio misteriozni objekt u Baltičkom moru na dubini od 85 metara. Sada je taj isti tim uspio da se približi objektu i da napravi snimke.

Okrugli kamen pronađen na dnu je prošle godine zaokupio svjetsku javnost, a sada je misterija postala još veća.

Prema riječima ronioca Stefana Hogeborna, objekat ne liči ni na šta što je već vidio: "Za vrijeme moje dvadesetogodišnje karijere, uključujući i 6.000 ronjenja, nikada nisam vidio ništa slično. Ne mogu objasniti šta smo vidjeli. Otišao sam dole da odgovorim na neka pitanja, ali sam se vratio sa još više pitanja."

U početku su ronioci mislili da je u pitanju samo jedna vrsta kamene formacije, ali kada su se približili otkrili su nešto sasvim drugo.

"Objekat je izgledao kao velika gljiva. Visok je oko tri do četiri metra. Okrugao je, sa grubim ivicama. U objektu se nalazi rupa oblika jajeta. Na objektu smo pronašli i čudne formacije kamenja. Kamenje je prekriveno nečim što izgleda kao čađ", dodao je Hogeborn.

Ronioci su izjavili i da prema objektu vodi 300 metara dug put, koji su oni opisali kao pistu.

Peter Linberg, jedan od osnivača tima Ocean X, je rekao da oni nikada nisu izjavili da su na dnu pronašli NLO, ali da jednostavno ne znaju šta su pronašli, piše švedski Expressen.

"Na početku smo mislili da je u pitanju samo stijena, ali očigledno je da je to nešto drugo. A pošto znamo da u Baltičkoj regiji nikada nije bilo nikakve vulkanske aktivnosti, sve postaje još čudnije. Možemo samo nagađati kako je ovo nastalo. Mogu samo reći da je ovo najčudnija stvar koju sam vidio u svojoj karijeri profesionalnog ronioca", kazao je Lindberg.

Tim Ocean X nisu lovci na natprirodno i NLO-e. Ocean X je profesionalni ronilački tim koji pronalazi potopljene brodove. 1997. godine su pronašli brod "Jönköping" koji je bio natovaren sa 2.500 hiljade flaša šampanjca Heidsieck&Co Monopole 1907 "Gout Americain", koji je bio namijenjen za rusku carsku flotu. Svaka flaša je prodata za 13.000 dolara.

Lindberg i njegov tim su još uvijek na mjestu gdje je objekt pronađen. Trenutno se vrše pretrage koje bi mogle baciti novo svjetlo na pitanje šta stvarno predstavlja pronađeni objekat.