Ko rano rani, dvije sreće grabi
0

Američka vojska priprema kolonizacije drugih planeta

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američka vojska priprema misiju u stilu naučno-fantastične serije Zvjezdane staze, kojom namjerava kolonizirati planete izvan Sunčevog sistema, ali tek za stotinu godina, prenio je britanski The Sun.

Lideri američke vojske uvjereni su da trebaju početi izradu nacrta sada, jer će za završetak ovih planova trebati čitav vijek.

Oni također očekuju da će otkrića u polju pogonskih motora omogućiti da taj put prevale za manje od stotinu godina.

Trenutno najbržoj letjelici koju su ljudi poslali u svemir, Voyageru, koji leti brzinom od 61.000 kilometara na sat, trebalo bi 70.000 godina za to putovanje.

U narednih 12 sedmica vodit će se razgovori o ovom projektu, pod nazivom "Stogodišnja Starship studija", i očekuje se da će se donijeti glavni zaključci i planovi, kao i da će se odrediti destinacija ovog putovanja.

Planete našeg Sunčevog sistema su isključene za kolonizaciju, dok je Alfa Centauri, najbliža nam zvijezda, jedan od kandidata.

Američka Agencija za napredno istraživanje odbrambenih sistema (DARPA) nudi oko 340 hiljada eura naučnicima koji riješe probleme kao što su "zaleđivanje" putnika tokom putovanja ili čak slanja embriona koji bi se "rodili" kada budu blizu svog novog doma.

David Neyland iz DARPA-e zaželio je sreću svima koji se upute u ovaj projekat.