Nauka
0

AD Orion: Javno posmatranje meteorske kiše Perseida u subotu

Klix.ba
Astronomsko društvo Orion tradicionalno organizuje javno posmatranje meteorske kiše Perseida u subotu, 13. avgusta u 21 sat na području ispod planinarskog doma Bijele vode na Bjelašnici.

Perseidi su periodična meteorska kiša koja se dešava u julu i augustu svake godine i predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu u godini. Naziv proizilazi iz činjenice da izgleda kao da većina meteora dolazi iz sazviježđa Perzej. Pri maksimumu se može očekivati preko 60 meteora po satu.

Ove godine će program biti poboljšan sa kratkim predavanjima o planetama, Mjesecu, astrognoziji i meteorima, u pauzama će prisutni imati priliku posmatrati nebeske objekte pomoću teleskopa i vidjeti način na koji se mogu fotografisati meteori. Ovaj dio programa će trajati najviše dva sata nakon kojeg (a i tokom) će posjetioci moći uživati u spektaklu meteorske kiše.

Iz AD Orion posjetiocima preporučuju slojevito oblačenje, a pristup događaju je slobodan. Lokaciju na kojoj će biti organizovano okupljanje možete pronaći ovdje.