Nauka
65

Tradicionalni Astro party ove subote na Igmanu

Piše: E. B.
S prošlogodišnjeg Astro partyja
Neformalna astronomska grupa Sarajevo i Astronomsko društvo Orion u subotu organizuju tradicionalni bh. Astro party na Igmanu.

Svi zaljubljenici u astronomiju i svemirska prostranstva su pozvani da dođu na događaj koji se organizuje na Velikom polju, pored stadiona na betonskom podiju, i uživaju u posmatranju nebeskih tijela.

Ove godine posebno spektakularan će biti pogled na našeg najbližeg susjeda Mars koji se trenutno nalazi u opoziciji (Zemlja je tačno u sredini između Sunca i Marsa, op. a.) te je u izuzetno povoljnom položaju za posmatranje.

"Ovo je jedinstven događaj koji se ne propušta. Prošlogodišnji Astro party na Igmanu se pokazao kao pun pogodak uz nevjerovatno pozitivnu energiju i druženje uz svemir i prirodu do ranih jutarnjih sati", rekli su nam astrofotografi i organizatori događaja Alan Ćatović i Kenan Arnautović.

Druženje počinje od 15 sati na platou Velikog polja na Igmanu posmatranjem Sunca kroz posebni solarni teleskop sa H Alpha filterom (Lunt) i sa drugim teleskopima sa solarnim filterima (White light filter).

Prisutni će imati priliku gledati zanimljive sunčeve pjege koje se trenutno nalaze na površini naše zvijezde, kao i ostale detalje na površini Sunca.

I ove godine nastavlja se tradicija noćnog posmatranja, a osim Marsa posmatrat će se i Mjesec te dvije najveće planete Sunčevog sistema Jupiter i Saturn.

Osim četiri planete i našeg Zemljinog satelita okupljeni će imati priliku kroz najbolje teleskope u BiH posmatrati i zanimljivije zvjezdane skupove.

Plan posmatranja:

15:00 - 19:00 - Sunce 20:30 - 21:30 - Jupiter i Mjesec 21:30 - 22;00 - Mars 22:00 - 22:30 - Saturn 22:30 - 24:00 - zanimljiviji zvjezdani skupovi (M5, M13, M52, M6, NGC 188, IC 4756, poznatiji višestruki zvjezdani sistemi – Albireo, Mizar, Capella, Epsilon Lyrae, Zubenelgenubi)

Organizatori napominju posjetiocima da i ovog puta ponesu višeslojnu odjeću, ponesu kape i rukavice i topliju obuću.

Više informacija o ovom događaju i tačnu lokaciju možete pronaći ovdje, a najnovije informacije o svijetu astronomije možete pronaći na stranici AD Orion i Facebook stranici AG Sarajevo.