Lansirana 29. aprila
16

Kinezi predviđaju da će ostaci rakete vjerovatno pasti u Indijski okean

B. R.
Kineska raketa lansirana 29. aprila (Foto: EPA-EFE)
Kineska raketa lansirana 29. aprila (Foto: EPA-EFE)
Kineska svemirska agencija je saopćila da će njihova raketa vjerovatno pasti u Indijski okean i to zapadno od Maldiva.
Objavljeno je da se raketa Long March 5B već djelomično raspala po ulasku u atmosferu. Ranije su iz Američkog svemirskog zapovjedništva ukazali da je raketa ušla u atmosferu na području iznad Arapskog poluotoka.

Neka predviđanja kažu i da će raketa pasti blizu Novog Zelanda, odnosno jednog od ostrva.

Raketa, koja je duga skoro 33 metra i teška više od 18 tona, je lansirana u orbitu 29. aprila ove godine. Nakon što je ostala bez goriva, počela se nekontrolirano kretati svemirom, a potom padati na planetu Zemlju.

Uobičajeno je da se pokušaju izbjeći ovakve situacije. Većina raketa, koje se koriste za podizanje satelita i drugih objekata u svemir, su konstruirane tako da decenijama, pa čak i vijekovima kruže orbitom. Međutim, to nije slučaj sa ovom kineskom raketom.

Bilo je nemoguće utvrditi tačno kada i gdje će raketa pasti. U Evropskoj svemirskoj agenciji su kao rizična mjesta naveli područje južno od New Yorka, cijelu Afriku, dijelove Azije južno od Japana, te Španiju, Portugal, Italiju i Grčku.

S obzirom na to da veći dio planete prekriva morska površina, onda je vrlo malo izgledno da će se desiti katastrofa tj. vjerovatno je da će pasti u more.

Kineska raketa je jedan od najvećih svemirskih objekata koji će pasti na Zemlju još od 2018. kada je dio kineskog svemirskog laboratorija pao u Tihi okean.

Uprkos naporima da se smanji količina svemirskog otpada, u Zemljinoj orbiti se nalazi desetine hiljada komada otpada, a većina njih su manji od 10 centimetara.

Mnogi od njih se raspadnu tokom pada, ali sada je opasnost veća zbog toga što je riječ o velikoj raketi, piše CNN.