Klix.ba iz Barcelone
19

Kamere za legende: Xiaomi 14 Ultra donosi najnapredniji sistem kamera

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija Xiaomi danas je u Barceloni potvrdila zbog čega je globalni lider u inovacijama. Ekipa portala Klix.ba danas je prisustvovala prezentaciji Xiaomi 14 serije pametnih telefona uz Leica sočiva nove generacije u sklopu kojeg je najnapredniji sistem kamera.

Na ekskluzivnom događaju koji je održan danas u Barceloni, dan pred Svjetski kongres mobilne tehnologije, kompanija Xiaomi je predstavila novu seriju pametnih telefona koja označava prekretnicu u načinu serviranja tehnoloških dostignuća krajnjem korisniku.

U sklopu Xiaomi 14 serije predstavljeni su standardni Xiaomi 14 i najjači u seriji Xiaomi 14 Ultra.

Xiaomi 14 Ultra je predstavljen kao vodeći model za profesionalne fotografije s performansama bez premca, a jedinstveni dizajn daje osjećaj da u rukama prilikom fotografisanja držite najnoviju kameru.

Što se tiče dizajna, odlikuje ga Xiaomi Guardian konstrukcija s aluminijskim okvirom, nanotehnološke veganske kože sa zadnje strane i Xiaomi Shield zaštite stakla.

Xiaomi 14 Ultra ima blago zakrivljene ivice AMOLED ekrana, skoro pa neprimjetno, veličine je 6,73 inča WQHD+ rezolucije 3200x1440 s osvježenjem od 120Hz te osvijetljenošću ekrana od 3.000 nita.

Ovaj pametni telefon donosi nevjerovatno iskustvo fotografisanja, posebno za profesionalne fotografe. Na zadnjoj strani uređaja nalaze se četiri kamere u rasponu od 12 do 120 mm, a glavna kamera je opremljena s fizičkim promjenjivim otvorom blende od f1.63 do f4.0.

"Integracija ultra-velikog LYT-900 senzora slike od 1 inča s dinamičkim opsegom do 14EV garantuje izvanredan kvalitet slike, čak i u izazovnim okruženjima. Kako bi se zaokružio sistem četverostruke kamere, tu su Leica 75mm plutajuća telefoto kamera, Leica 120mm periskopska kamera i Leica 12mm ultraširoka kamera”, poručili su iz Xiaomija.

Kada govorimo o kvaliteti videa Xiaomi 14 Ultra daje mogućnost snimanja pri 8K rezoluciji s 30 FPS na sve četiri kamere. Glavna kamera podržava 4K snimanje videa pri 120 FPS te omogućava maksimalno zumiranje i pri snimanju od 60 FPS. 

Xiaomi 14 Ultra je namijenjen i profesionalnim kamermanima kao "uređaj koji je uvijek pri ruci" za kvalitetan kadar.

Sve je to poboljšano i softverski u sistemu kamera zahvaljujući HyperOS-u tako da ćete moći veoma lako snimiti profesionalne kadrove, ali i uređaj integrisati s drugim spoljnim monitorima kao i s Xiaomi Pad 6S Pro 12.4.

Za posebne ljubitelje fotografije napravljen je i Xiaomi 14 Ultra Photography Kit dodatak koji se poveže s uređajem i kao jedna cjelina daje osjećaj da u rukama imate profesionalni aparat.

Na događaju u Barceloni danas je još predstavljen i Xiaomi 14 koji je dizajniran kao svakodnevni pratilac. Ugodno držanje u ruci, jednostavan dizajn, blago zakrivljena zadnja strana uređaja i minimalistička estetika su prve impresije ovog uređaja.

Xiaomi 14 dolazi s tri kamere rasponom zuma od 14 do 75 mm, a Leica Summilux optička sočiva omogućavaju otvor blende od f1.6 za kvalitetne fotografije u noćnim scenarijima.

CristalRes AMOLED 1,5K ekran Xiaomi 14 veličine je 6,36 inča i rezolucije 2670x1200.

"Uz izvanrednu maksimalnu osvijetljenost od 3000 nita, boje su živahne, a vizuelni prikazi ostaju jasni čak i pod direktnom sunčevom svjetlošću. Pored toga, njegova promjenljiva brzina osvježavanja, u rasponu od 1 do 120Hz, garantuje glatko i besprijekorno iskustvo gledanja u različitim aktivnostima, uključujući pretraživanje, čitanje i igranje igara", kažu iz Xiaomija.

Snapdragon 8 Gen 3 platforme u cijeloj seriji

U Barceloni je osim estetskog izgleda uređaja i kamera, predstavljen i hardware koji pokreće Xiaomi 14 seriju i omogućava joj fluidan rad bez poteškoća.

Oba uređaja pokreće Snapdragon 8 Gen 3 chipset koji omogućava povećanje performansi CPU za 32 posto i smanjenje potrošnje baterije za 34 posto, kao i povećan rad performansi GPU za 34 posto i smanjenje potrošnje baterije u ovom segmentu za 38 posto.

Zagrijavanje uređaja riješeno je Xiaomi IceLoop sistemom za hlađenje pa će snimanje u 8K rezoluciji, obrada fotografija i video sadržaja te primjena vještačke inteligencije ili igranje igara biti još ugodnije, a u Ultra izdanju je to riješeno s Xiaomi Dual-Channel IceLoop sistemom.

Oba uređaja su opremljena sa Xiaomi Surge sistemom za upravljanje baterijom. Xiaomi 14 posjeduje bateriju od 4.610 mAh koja podržava HyperCharge od 90W punjenje dok Xiaomi 14 Ultra posjeduje bateriju od 5.000 mAh i također podržava 90W HyperCharge punjenje.

Još jači i još bolji Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Uz Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra danas je u Barceloni na događaju kojem smo prisustvovali predstavljen i Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 koji donosi velike ideje na još većem ekranu.

Akcenat je ne još većem ekranu koji dolazi u 3K rezoluciji veličine 12,4 inča i 144Hz osvježenjem koji je, kako je danas naglašeno, napravljen za poslovne aktivnosti i slobodno vrijeme.

Opremljen je baterijom od 10.000 mAh i podržava brzo punjenje od 120W, dok ga pokreće 4nm Snapdragon 8 Gen 2 na HyperOS sistemu.

“Xiaomi Pad 6S Pro uvodi tri revolucionarne nove funkcije, uključujući početni ekran+, saradnju među uređajima i Xiaomi Smart Hub, podižući međusobnu povezanost na nove nivoe”, kazali su na današnjem događaju.

Xiaomi Focus Pen i Touchpad tastatura pretvaraju ovaj tablet u prenosni računar s veoma jakom konfiguracijom za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Xiaomi 14 će biti dostupan u tri boje: crnoj, bijeloj i žad zelenoj, dok će Xiaomi 14 Ultra biti dostupan u dvije boje i to crnoj i bijeloj. Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 će biti dostupan u samo jednoj boji - grafitno sivoj.

Cijena uređaja Xiaomi 14 u Bosni i Hercegovini iznosit će 2.199 KM, dok cijena Xiaomi 14 Ultra uređaja još nije poznata, a uređaj će biti dostupan u aprilu ove godine.