Zbogom Mickey Mouse
1

Disney zatvara studio za videoigrice

Klix.ba
Disney je objavio kako zatvara Junction Point Studio, studio videoigrica nastao prije šest godina, kada je kreirana igrica sa popularnim Disneyjevim likom "Epic Mickey".

"Epic Mickey" je pompezno predstavljen 2010. godine, što je bilo prvo pojavljivanje ovog Disneyjevog karaktera od 1943. godine, kada je nastao. U ovoj igrici Mickey Mouse mora koristiti magičnu četkicu kako bi popravio svijet crtanog filma. Igrica je napravljena s ciljem da se ovaj kultni animirani lik predstavi novim generacijama, ali i kao odgovor na moderne igrice u kojima je sve više mračnih likova.

Developer igrica Warren Spector, koji je upravljao Junction Pointom, oglasio se o zatvaranju studija putem Facebook stranice.

"Uvijek sam govorio sebi da ćemo biti, ako ništa drugo, fus nota u Disneyjevoj historiji. Ali sada kada pogledam unazad mislim da smo otišli daleko od toga. S našim herojem Mickeyjem Mouseom predstavili smo našoj publici super igru i ponovo smo Oswald the Lucky Rabbita istakli i sačuvali od zaborava", napisao je Spector.

"Epic Mickey" je imao odličan početak kada je u prvom mjesecu prodan u 1,3 miliona primjeraka. Ipak, to nije bilo dovoljno i u narednom periodu smatran je razočarenjem u finansijskom smislu. Zbog pritiska za ostvarenje većeg profita Disney je morao zatvoriti Junction Point.