Stil koji ih je proslavio
3

Disney odustaje od ručno crtanih animacija

Klix.ba
Holivudski gigant Disney Studio saopćio je kako nijedna od njihovih kompanija za animaciju više ne radi u tradicionalnom 2D formatu te da ne planiraju to više ikada raditi, javlja Guardian.

Disney, legendarni studio koji je stvorio svjetske klasike poput "Fantasije“, "Bambija“ i "Snježane i sedam patuljaka“, priznao je kako više ne planira snimati ručno crtane animirane filmove.

Na godišnjem sastanku dioničara u Phoenixu, Arizona, izvršni direktor Bob Iger otkrio je kako nijedna od Disneyjevih kompanija za animaciju više ne radi na ručno crtanom 2D materijalu za veliko platno. Iako Iger nije direktno isključio povratak stilu koji je proslavio kompaniju, novi holivudski trendovi animacijske produkcije pokazuju kako će proći najmanje nekoliko godina prije nego što bi se išta slično moglo desiti.

"Mi više ne razvijamo 2D ili ručno crtane animirane filmove. Postoje određene aktivnosti na tom planu, ali to je uglavnom za potrebe televizije“, rekao je Iger.

Ova vijest uznemirila je fanove tradicionalne animacije, koji su slavili oživljavanje forme pod Johnom Lasseterom, bivšim Pixarovim šefom, koji je postao glavni kreativni direktor Disneyjeve animacije 2007. godine. Lasseter je 2009. godine u Londonu izjavio kako je ponovo unajmio animatore koje je otpustio prijašnji režim, usljed pomame za kompjuterski generiranom tehnologijom tokom '90-ih.

"Nažalost, 2D je postao izgovor za lošu naraciju“, rekao je Lasseter, koji je bio pionir CGI animacijske revolucije sa filmom "Toy Story“ iz 1995. i dodao: "Generalni konsenzus bio je da publika više ne želi gledati ručno crtane animirane filmove, što bi bilo potpuno suludo. Prvog dana kada sam stupio na funkciju, stupio sam u kontakt sa tim momcima i počeo vraćati umjetnike koje je Disney otpustio“.

Studio je tada producirao ručno crtani animirani film "Princeza i žaba“, tradicionalni mjuzikl baziran na bajci braće Grimm i smješten u New Orleans 20-ih godina prošlog stoljeća. Film je postigao priličan uspjeh, ali nije bio ni približan uspjehu Pixarovih animacija na box-officeu. Naredna slična animacija, "Winnie the Pooh“, oduševila je kritičare, ali je zaradila samo 30 miliona dolara širom svijeta. Za razliku od njih, Disneyjeve CGI animacije inkasirale su deset puta veće iznose.