HammerIT
323

Blizu 600 mladih iz cijele BiH okupilo se u Zenici i učilo o programiranju

Piše: E. M.
Prepuna sala zeničkog kina (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Drugi HammerIT događaj u organizaciji Udruženja ZeForge održan je ovog vikenda uz prisustvo više stotina mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. Događaj je organiziran u tri sale zeničkog kina Multiplex Ekran. Učesnici su prisustvovali šest sati bogatog predavanja najvećih IT stručnjaka u BiH.

ZeForge je osnovan prije nešto više od dvije godine, a svoje usmjerenje na početku su okrenuli ka malim druženjima na koja su im dolazili gosti iz najvećih IT kompanija u BiH. Međutim, kako je interes mladih bivao veći, prošle godine su u Kreativnom impulsnom centru ZEDA održali svoj prvi HammerIT događaj kako bi okupili mlade koji žele osjetiti vibru IT sektora u BiH.

"Prvi HammerIT je održan u prostorijama Kreativnog impulsnog centra ZEDA, ali s obzirom da je interes mladih već druge godine mnogo veći, imali smo potrebu za većim smještajnim kapacitetima. Odlična saradnja sa zeničkim kinom Multiplexom Ekran dovela je do toga da smo naš program rasporedili u tri sale te omogućili nesmetanu edukaciju za više od 600 mladih", kazao je predsjednik Udruženja ZeForge Emin Dedić.

ZeForge ima za cilj okupiti sve mlade programere iz Zenice i postati jedan od respektabilnih IT centara u BiH uz Sarajevo, Mostar, Tuzlu i Banja Luku.

U šestosatnom programu posjetioci iz cijele BiH imali su priliku poslušati devet predavanja u tri kino sale. Mehdi Rashadatjou i Anur Bećirović iz Mistrala, Dino Hozić iz Klike, Osman Mehinagić iz ComTradea te brojni drugi gosti iz drugih IT kompanija u BiH nesebično su podijelili svoja saznanja i iskustva rada u IT sektoru.

Dedić je dodao da je uvjeren da će IT sektor u BiH rasti s obzirom da je pri Univerzitetu u Zenici osnovan i smjer Softverskog inžinjeringa za koji postoji veliki interes mladih. Profesor na zeničkom univerzitetu Samir Lemeš, jedan je od najzaslužnijih zašto je zaživio ovaj smjer, a bio je i gost na HammerIT događaju.

"Zvali smo upomoć BitAlijansu, Edina Čustovića i ZeForge koji su nam pomogli napraviti fantastičnu promociju i srušiti zidove koji su bili pred nama prilikom osnivanja ovog smjera. Svi oni koji su trebali donijeti odluku da glasaju za ili protiv, nakon toga su se povukli. Sada već prve godine imamo 80 studenata, ali svima nam je cilj da Zenica postane informatički grad", kazao je Lemeš.

Brojni predavači ostali su iznenađeni brojem gostiju u Zenici te su uvjereni da će priča o IT sektoru u Zenici kvalitetan nastavak i to kroz projekt ZeForge Lab o čemu će se više znati u budućnosti.

Partneri ZeForgea bili su: NSoft, Spark, Agencija ZEDA, Impulsni Kreativni Centar, WeAreDevelopers, Mistral, 032 Studio Zenica, Udruženje Input i Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, a podršku u realizaciji projekta su pružili: Grad Zenica, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Bit Alijansa i Multiplex Ekran Zenica.