magazin
0

Životna priča vlasnika Poundlanda: Od uličnog prodavača do milionera

Klix.ba
Bila su teška vremena kada je Steve Smith, osnivač firme Poundland iz Velike Britanije, odrastao. Od druge godine bio je primoran da radi s ocem do kasnih sati tokom hladnih zimskih dana, a danas uživa plodovima svog rada vrijednima milione funti.

Smith je uspio razviti biznis i prodati firmu koja vrijedi 50 miliona funti (60 miliona eura). Sada živi u rezidenciji s 13 spavaćih soba, bazenom, bubom i sobu s bilijarskim stolovima. Smještena je u Shropshireu.

Njegov otac bio mu je inspiracija koji je bio posvećen poslu. Prodavao je olovke od vrata do vrata kada je shvatio da to donosi više novca u kuću. Njegov otac je potom otvorio štand od kojeg je počeo zarađivati novac. Smith mu je pomagao na štandu i tu je naučio osnove poslovanja.

"Sjećam se da sam nakon škole išao pravo na štand, unosio teret u kombije, te hodao od vrata do vrata da prodajem stvari. To je bio moj način da zaradim džeparac. Nakon posla bih radio domaću zadaću. Bio sam zainteresovan za zaradu", rekao je Smith.

Sa 16 godina otvorio je prvi diskont u West Bromwichu. Ako bi neki predmeti izgubili svoju ambalažu, stavio bi ih u kutiju i prodavao za 10 penija. Kutija je bila vrlo popularna i sve se prodavalo tako da je Smith došao na ideju da napravi firmu Poundland, gdje se sve prodavalo za jednu funtu. Uspio je ubijediti vlasnike šoping centra u Burtonu da mu daju radnju. Otvorena je u decembru 1990. godine i prvi dan je prodao robu u vrijednosti 13.000 funti (15,8 hiljada eura). Radio je cijelu noć kako bi ponovo opskrbio radnju potrebnim artiklima.

Firmu je prodao 2002. godine za 50 miliona funti (60 miliona eura). U njoj je radilo 6.000 osoba, a imali su milion mušterija.

Sada živi u luksuznoj rezidenciji s porodicom, a posjeduje i kuće na Majorci i Floridi. Uprkos tome što je izuzetno bogat čovjek, ne planira prestati raditi. Pokrenuo je veliki broj drugih biznisa, a pokrenuo je i online prodavnicu Poundland.