biznis
66

Svjetski milijarderi koji nekad nisu imali ni za hranu

Klix.ba
Jan Koum, osnivač WhatsAppa
Jan Koum, osnivač WhatsAppa
Jan Koum, osnivač i suvlasnik kompanije WhatsApp, preko noći je postao milijarder nakon što je svoju kompaniju prodao Facebooku. Nekad nije imao imao novca da kupi ni hljeb. On i njegova majka su živjeli zahvaljujući invalidnini i bonovima. Donosimo vam još nekoliko sličnih životnih priča.

Kenny Troutt, vlasnik telekom kompanije Excel Communications, danas je "težak" 1,7 milijardi dolara. Školarinu je plaćao sam prodavajući životna osiguranja. Njegov otac bio je lokalni konobar koji mu nije mogao priuštiti fakultet. Osnovao je kompaniju 1988. godine, a danas uglavnom uživa u konjima i trkama.

Kenny Troutt
Kenny Troutt

Vlasnik Starbucksa Howard Schultz živio je u siromašnoj četvrti, kako je kazao, na suprotnoj strani od one gdje su živjeli bogati i uspješni. Jednog dana odlučio je da pređe ogradu i krene sam kroz život. Dobio je nogometnu stipendiju, radio u Xeroxu i zarađeni novac uložio u kupovinu lokalnog kafića Starbucks čiji lanac danas broji 16.000 prodavnica širom svijeta. Njegovo vlasništvo procjenjuje se na dvije milijarde.

Howard Schultz
Howard Schultz

TV zvijezda Oprah Winfrey je rođena u veoma siromašnoj porodici. Ipak, uspjela se izboriti za stipendiju i postati prva afroamerička dopisnica. Tada je imala 19 godina. Te 1983. godine preselila je Chicago gdje je radila za AM Show koji će kasnije nositi njeno ime. Njeno bogatstvo procjenjuje se na 2,9 milijardi dolara.

Oprah Winfrey
Oprah Winfrey

Jedna od interesantnijih životnih priča je ona pakistanskog biznismena Shahida Khana koji je bio perač posuđa. Sada je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Vlasnik je kompanije Flex-N-Gate, NFL kluba Jacksonville Jaguars i premijerligaša Fulhama. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 3,8 milijardi dolara.

Shahid Khan
Shahid Khan

Armenski imigrant Kirk Kerkorian napustio je školovanje u osmom razredu da bi postao bokser. Tokom Drugog svjetskog rata radio je za Britanske kraljevske zračne snage nakon čega se okrenuo graditeljstvu. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 3,9 milijardi dolara.

Kirk Kerkorian
Kirk Kerkorian

John Paul DeJoria, vlasnik kozmetičke kuće Patron Tequila, kao desetogodišnjak je prodavao novine i razglednice kako bi pomogao svojoj porodici. Nakon života kod usvojitelja, članstva u bandama i vojske, posudio je 700 dolara, napravio šampon koji je prodavao od vrata do vrata.

John Paul DeJoria
John Paul DeJoria

Leonardo Del Vecchio, vlasnik najvećeg proizvođača sunčanih naočala i drugi najgobatiji Talijan, nekada je živio u sirotištu i radio u frabrici u kojoj je izgubio prst. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 15,3 milijarde dolara.

Leonardo Del Vecchio
Leonardo Del Vecchio

Li Ka-shing, Kinez koji je tokom '40-tih godina izbjegao u Hong Kong, kao 15-godišnjak je izdržavao svoju porodicu. Osnovao je kompaniju Cheung Kong Industries koja se u početku bavila prodajom plastičnih proizvoda nakon čega je svoje ideje preusmjerio u tržište nekretninama. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 30 milijardi dolara.

Li Ka-shing
Li Ka-shing

Vlasnik softverske kompanije Oracle, Larry Ellison, napustio je srednju školu nakon što je njegova tetka umrla i narednih osam godina radio nekoliko različitih poslova.

Larry Ellison
Larry Ellison

Odlučio je pokrenuti vlastiti biznis i osnovao Oracle, danas jednu od najuspješnijih svjetskih kompanija. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 41 milijardu dolara.