Međunarodni dan žena
1

Zeničani cvijećem za voljene dame "obojili" centar grada

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kada bi se jednom riječju trebala opisati današnja atmosfera sa zeničkih ulica to bi bila riječ - cvijeće. Prodavači u centru grada danas su, kao i proteklih dana, zadovoljni prodajom, ali ističu da za 8. mart žene ne zaslužuju samo cvijeće.

U proteklih nekoliko dana, u razgovoru za Klix.ba, radnici koji su postavili štandove širom Zenice su kazali da vjerovatno ne postoji nijedna osoba koja svoj dom nije ukrasila bar s jednim cvijetom. Danas je ipak najviše posla s obzirom da se obilježava Međunarodni dan žena.

Prodavač cvijeća Ines je kazao kako su zadovoljni prodajom cvijeća u proteklih nekoliko dana, a da se najviše prodaju ruže.

"Zadovoljni smo poslom. Većinom se prodaju ruže i ono cvijeće koje je prihvatljivo džepovima naših sugrađana. Svo cvijeće je prirodno, nemamo ništa plastično, ali sve u svemu, prelijepo je ovo vidjeti", kazao je Ines.

Dodao je kako su muškarci ženama najviše kupovali orhideje i drugo cvijeće koje više može živjeti uz adekvatnu njegu i brigu.

"Nisam siguran da je cvijeće pravi izbor za 8. mart. Evo ja nisam kupio još uvijek djevojci i mami cvijet, ali sam im dao novac i rekao da se počaste gdje god žele", zaključio je naš sagovornik.

Sličnog mišljenja su i kupci koji su istakli kako cvijeće kupuju samo simbolično, ali da svojim ljepšim polovinama poklanjaju mnogo više od cvijeta svih 365 dana u godini.

Na drugom štandu smo Anela Burekovića pitali šta se najviše prodaje i kako se odlučiti za pravi cvijet.

"Saksije su definitivno pravi izbor za kuću, dok bukete i ruže kupujete radi estetike na nekoliko dana. Ukoliko cvijeće kupujete za majke, nane, tetke, odnosno, ženske osobe koje vole brigu o cvijeću, uvijek je saksija ljepši izbor. S druge strane, ruže su simbol ljubavi, pa se tako za njih uglavnom opredjeljuju mlađi Zeničani", pojasnio je Bureković.

Zeničani danas kao da su se takmičili ko će više cvijeća ponijeti svojim kućama, a zadovoljni s osmjehom na licu vjerujemo da su izmamili i osmijeh svoje majke, supruge, kćerke ili druge ženske osobe za koje su namijenili najljepši cvijet.