Prijetnja muškom autoritetu
18

Žene sa poslovnim karijerama su češće žrtve porodičnog nasilja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedno istraživanje urađeno u Sjedinjenim Američkim Državama je pokazalo da su žene koje imaju uspješnu poslovnu karijeru češće žrtve porodičnog nasilja. Rezultati istraživanja su pokazali da je rizik od porodičnog nasilja više od dva puta veći u porodicama u kojima oba partnera imaju stalno zaposlenje.

Eksperti iz Texasa su otkrili da od ukupnog broja prijava vezanih za porodično nasilje u heteroseksualnim vezama, preko 60 posto otpada na porodice u kojima su oba partnera zaposlena.

Naučnici vjeruju da muškarci svoje partnerke, koje imaju vlastite poslovne karijere umjesto tradicionalnih uloga domaćice, gledaju kao prijetnju svom autoritetu.

"Kada i muškarac i žena rade, rizik od nasilja je više od dva puta veći nego kada samo muškarac radi. Ovo nas navodi na zaključak da ženska karijera predstavlja izazov i prijetnju muškom autoritetu u vezi", kazala je dr. Courtney Franklin sa Univerziteta Sam Houston u Texasu.

Istraživanje je urađeno na uzorku od preko 300 žena koje su bile u ozbiljnim vezama. Dvije trećine tih žena, starosne dobi od 18 do 81, je reklo da su preživjele neki oblik fizičkog ili psihičkog nasilja od strane svog partnera.

"Žene koje su vezane za svoj dom kroz svoje uloge domaćice nisu povezane sa drugim poslovnim ljudima, a ta povezanost uz platu, poslovni prestiž i resurse predstavlja moć. Umjesto toga one se moraju u potpunosti oslanjati na svog partnera za finansijsku pomoć. Žene koje rade van svog doma imaju pristup svim navedenim resursima, koji na neki način potkopavaju muški autoritet", dodala je Franklin.