Prenošenje iskustva
30

Žene koje su pobijedile rak dojke dijelile narcise sugrađanima u centru Zenice

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
S ciljem podizanja svijesti društva na rak dojke, članice udruženja "Život" danas su na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici realizovale akciju podjele cvijeta narcisa te razgovarale sa sugrađanima o ovom problemu.

Predsjednica Udruženja "Život" Suadeta Bobić danas je s članicama udruženja, ženama koje su pobijedile rak dojke, dijelila narcise u centru grada te informisala građane o ovoj temi.

Dan narcisa u Zenici se obilježava već 14 godina, a članice udruženja "Život" ovom akcijom žele podići svijest žena, ali i muškaraca, o raku dojke. Preventivni pregledi, rano otkrivanje i poduzimanje aktivnosti na sprječavanju većih problema od velikog je značaja za konačni ishod ovog oboljenja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mi kroz brojne aktivnosti imamo za cilj podizati svijest građanstva na otkrivanje raka dojke, promociji zdravlja žena, a kao sekundarni cilj promoviramo aktivnosti našeg udruženja kako bismo pomogli oboljelima od raka dojke", kazala je Bobić.

S obzirom da udruženje nema nikakvu finansijsku pomoć, današnji dan su iskoristile i za prikupljanje novčanih sredstava za plaćanje režija i kupovinu repromaterijala s obzirom da članice udruženja redovno posjećuju operisane žene u Kantonalnoj bolnici Zenica i prenose svoja lična iskustva nakon završene životne borbe.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Podjelom brošura, akcijama i narcisima podižemo svijest. Žene danas imaju priliku da se upoznaju s našim aktivistkinjama, razmijene mišljenja, porazgovaraju i možda postanu naše članice. Velika je stvar da preživjela žena prenese informacije ženi koja je tek oboljela", dodala je Bobić.

Statističke podatke o broju oboljelih od raka dojke nemaju jer ne postoji registar malignih oboljenja, ali prema njihovim informacijama u ZDK blizu 250 žena boluje od raka dojke.