O djetinjstvu i nadi
14

Zavirite u slikovnicu Malale Yousafzai pod nazivom "Malalina magična olovka"

Klix.ba
Život Malale Yousafzai je bio sve samo ne običan. Rođena je 1997. godine u Pakistanu, a danas 20-ogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, proslavila se govoreći o važnosti edukacije za djevojke i zbog toga se našla na meti Talibana. Kroz svoju prepoznatljivu izdržljivost i snažan glas, Malalin rani aktivizam je od tada narastao u internacionalni pokret.

U slikovnici koja će uskoro ugledati svjetlo dana, "Malalina magična olovka", vraća se u djetinjstvo kako bi naučila mlade čitatelje o važnosti nade, vjerovanja u magiju i činjenja svijeta boljim mjestom za život.

Na početku knjige ona piše kako je nekada davno gledala TV seriju "Shaka Laka Boom Boom", o dječaku Sanju i njegovoj magičnoj olovci.

Željela je jednu i za sebe, a koristila bi olovku da učini sve voljene sretnima, da se riješi neugodnog mirisa smeća, te da doda još jedan sat ujutro za spavanje.

Ipak, ubrzo je shvatila da postoje mnogo važnije stvari u svijetu koje je trebalo popraviti i, bez obzira da li će pronaći svoju magičnu olovku ili ne, da ipak može inspirisati pozitivne promjene.

"Kada pronađete sebe, svaka olovka može biti magična", smatra Malala.

Svi koji su čuli za Malalu, znaju da nije imala mirno djetinjstvo. Nakon što je pisala blog za BBC o životu pod vladavinom Talibana i nakon što je svijet prepoznao njen rad, Malalu je upucao maskiran čovjek ušavši u njen školski autobus u oktobru 2012. godine. Nakon mnogo mjeseci i operacija, ne duge rehabilitacije, uspjela se oporaviti.

"Malalina magična olovka" nastavlja tu misiju i ima za cilj da edukuje djecu od 4 do 8 godina starosti o njenom životu i o činjenici da sva djeca ne dobiju iste mogućnosti.

Malala, koja se tek pridružila Twitteru ovog ljeta, otkrila je naslovnicu slikovnice u svom tvitu početkom augusta. Nastavila je s prelijepom fotografijom njene majke kako čita slikovnicu. Na Twitteru je napisala “Tako sam sretna što je moja majka, Toor Pekai, koja uči engleski jezik, među prvima koja će pročitati knjigu.”

Malala je trenutno na šestomjesečnom putovanju “Girl Power Trip”, upoznavajući mlade djevojke iz Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Bliskog Istoka, Europe i Afrike. Po povratku počinje sa studiranjem na Oxfordu, ove jeseni.

Na pitanje šta očekuje da će djeca shvatiti iz njene slikovnice, odgovorila je: “Nadam se da će pronaći svoju magičnu olovku. Moja magična olovka je moj glas. I ja se radujem da saznam šta će svi oni naučiti iz ove knjige, a nadam se da će doći do mene i reći mi to.”