"Zapadnjački stil"
131

Malala Yousafzai na udaru kritičara jer se na fakultetu pojavila u uskim farmerkama

Klix.ba
Aktivistica za obrazovanje žena i nobelovka Malala Yousafzai kritikovana je na društvenim mrežama jer se na Oxfordu pojavila u uskim farmerkama i modernoj odjeći koja se nosi na Zapadu. Nakon brojnih dijeljenja na Facebooku, fotografija djevojke koja liči na Malalu objavljena je u pakistanskim i indijskim medijima.

Neki korisnici Facebooka u komentarima su je upoređivali s bivšom porno zvijezdom libanonsko-američkog porijekla Mijom Khalifom, a neki su se zapitali koliko će joj dugo trebati da prestane nositi maramu na glavi.

Ipak, bilo je i onih koji su stali u Malalinu odbranu.

"Naša Malala Yousafzai izgleda odlično u farmerkama. Ne razumijem zašto je njen izbor odjeće nekima problem", napisala je pakistanska političarka Bushra Gohrar.

Krtičarima je odgovorila i BBC-jeva prezenterka Anta Anand koja je kazala da Malala ima pravo nositi odjeću koja joj se sviđa.

"Naglasniji kritičari dolaze iz nazadnih dijelova i sumnjam da bi ona mogla učiniti bilo šta da im ugodi. Iskreno se nadam da neće ni pokušati, ona je heroina i uzor", poručila je Anand.

Malala Yousafzai, koja je kao dijete izbjegla smrt nakon što su joj pucali u glavu jer se borila za prava žena na obrazovanje, nedavno je na Oxfordu počela studirati politiku, filozofiju i ekonomiju.

"Prije pet godina su me upucali kako bi me spriječili da se borim za obrazovanje djevojaka. Danas prisustvujem prvom predavanju na Oxfordu",objavila je Malala na Twitteru prvog dana studija.